Olet täällä

Öljyhamppu näyttävästi esillä Maa- ja metsätalousministeriön ilmastokestävä maatalous teemaviikolla

Viime viikolla käynnistyi Maa- ja metsätalousministeriön ilmastokestävä maatalous teemaviikko. Teemaviikon aiheena oli nostaa esille maatalouden ilmastoratkaisuja ja keinoja ilmastonmuutoksen hillintään. Teemaviikon kasviksi valikoitui hamppu sen monien positiivisten ilmastovaikutusten takia. Sen lisäksi, että hamppu on monipuolinen valkuaiskasvi voidaan sitä viljelemällä sitoa tehokkaasti hiiltä ilmakehästä.

Teemaviikon videosarjassa öljyhampun kehittämishanke Rikasta ravintoa hiilinielusta pääsi esittelemään maajoukkuehiihtäjä Perttu Hyväriselle öljyhampun viljelyä ja sen ominaisuuksia. Pertun kotitila sijaitsee Kuopion lähellä Riistavedellä ja Perttu suunnittelee jatkavansa kotitilalla viljelyä hiihtouransa jälkeen.

Öljyhampun viljelyyn liittyy monia positiivisia suoria ja välillisiä vaikutuksia. Öljyhamppu parantaa mm. sen jälkeen viljeltävien kasvien satotasoja. Sen juuristo kuohkeuttaa maaperää luontaisesti ja parantaa pellon maanrakennetta. Hampun viljely on myös aika yksinkertaista, sillä kylvön jälkeen seuraava pellolla tapahtuva toimenpide on puinti. Taloudellisesti hampun viljely on kannattavampaa kuin perusviljakasvien viljely, sillä tuotantopanoksiin ei tarvitse laskea lainkaan torjunta-ainekustannusta. Lisäksi öljyhampulle raaka-aineena on nyt iso kysyntä, joten jokaiselle tuotetulle sadolle on ostaja.

Lue lisää öljyhampun viljelystä Trans Farmin sivuilta ja aloita öljyhampun sopimusviljelijänä kasvukaudella 2022.

Rikasta ravintoa hiilinielusta-Öljyhamppu

Öljyhampun kehittämishanke Rikasta ravintoa hiilinielusta-Öljyhamppu keskittyy öljyhampun tuotekehitykseen ja tuotantoketjun rakentamiseen. Tavoitteena on myös kasvattaa tehokkaasti hiiltä sitovan, ilman kemiallista torjuntaa viljeltävän erikoiskasvin viljelyalaa. Hanke on toteutettu yhteistyössä Trans Farmin ja HamppuFarmin kanssa. 

Öljyhampun kehittämishanke

Ilmastokestävä maatalous-teemaviikko

Teemaviikko on osa Maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni-ilmastokokonaisuutta. Hankkeen tavoitteena on pyrkiä vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistaa hiilinieluja ja varastoja.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä