15.03.23

Finola2 on lajikemarkkinoiden uusi tulokas

Siemenkaupassa olevien lajikkeiden määrä on päätähuimaava etenkin viljoilla. Toisin on öljyhampulla, sillä uudet lajikkeet ovat todella harvainaisia. Tänä keväänä Suomen kansalliseen kasvilajikeluetteloon kuitenkin listattiin uusi öljyhamppulajike, Finola2.

Uusia viljalajikkeita putkahtaa lajikeluetteloon vuositasolla kymmenittäin, ja lajikkeiden määrä on päätähuimaava. Öljyhampulla sen sijaan on laajamittaisemmassa käytännön viljelyssä ainoastaan yksi lajike, Finola. Sen voidaan sanoa olevan jo kunnioitettavaan ikään ehtinyt lajikeseniori kahdellakymmenellä ikävuodellaan.

Tänä keväänä nähtiinkin harvinainen tapahtuma, kun Suomen kansalliseen kasvilajikeluetteloon listattiin uusi öljyhamppulajike. Finola2 on samalta jalostajalta kuin Finola ja pitää suomalaisuuden lippua yllä vientimarkkinoilla jatkossa yhdessä Finolan kanssa.

Jyväkoko kasvaa ja lehtivihreäpitoisuus alenee

Lajikelistalle pääsyn edellytyksenä on, että uusi lajike on mittarilajikkeeseen verrattuna parannus joko agronomisesti tai laadullisesti. Viralliset lajikekokeet toteutetaan kaksivuotisina ja öljyhampulla koepaikkoja on viisi. Finola2 oli virallisissa lajikekokeissa v 2021-2022.

Finola 2:n lajikelistauksen kriteerit liittyivät erityisesti laadullisiin ominaisuuksiin. Suurempi jyväkoko parantaa merkittävästi saantoa siemenen jatkojalostuksessa esim. kuorituksi siemeneksi. Isompi jyväkoko mahdollistaa myös vaikeimpien ja laatua heikentävien rikkaruohojen poissaannin lajittelun tehostuessa. Alhaisempi lehtivihreäpitoisuus on merkki tasaisemmasta tuleentumisesta, mikä puolestaan parantaa laatua elintarviketuotannossa.

Öljyhamppu pärjää kannattavuusvertailussa

Erikoiskasveilla on nyt hyvät tuottonäkymät. Viljelyn kannattavuusvertailuissa esimerkiksi öljyhamppu pärjää tällä hetkellä varsin hyvin.

Elintarvikelaadun täyttävästä öljyhampusta maksetaan noin kaksi ja puolikertaisesti verrattuna tämän hetken rypsin ja rapsin hintoihin. Keskisadoilla laskettuna öljyhampun sadosta maksetaan tällä hetkellä jopa 200 eur/ha enemmän kuin rypsistä.

Öljyhampun lannoituskustannus on hieman muita öljykasveja pienempi ja kasvinsuojelukustannuksia ei tule. Eikä kulu myöskään aikaa ruiskutustraktorin hytissä päivystäessä. Edellä mainitut tuotantopanossäästöt edelleen kasvattavat eroa kannattavuudessa öljyhampun eduksi.

Kiinnostuitko öljyhampun viljelystä? Lisätietoja öljyhampusta ja kesän 2023 viljelysopimuksista www.transfarm.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja