Olet täällä

Salaman isku tappoi hiehon

Tapahtuman kulku

Lypsykarjatilan hiehot olivat heinäkuun alussa metsälaitumella. Perjantai-iltana puhkesi poikkeuksellisen voimakas ukkosmyrsky. Eläinten omistajan mukaan lauantaina löytyi laitumelta hoippuen kävellyt hieho, joka törmäili puihin.

 

 

 

Vahingon seuraus

Hieho oli kaksivuotias ja odotettu poikimispäivä heinäkuun lopulla. Hieho otettiin sisään navettaan, mutta eläin ei syönyt eikä juonut. Nousi kuitenkin vielä omin voimin jaloilleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vahingon rajoittaminen

Maanantaina kutsuttiin eläinlääkäri hoitamaan hiehoa. Eläinlääkäri totesi eläimen limakalvot huomattavan vaaleiksi, joka viittasi sisäiseen verenvuotoon. Eläimen kunto heikkeni nopeasti ja hieho kuoli kesken tutkimuksen. Eläinlääkärin lausunnon perusteella vammat viittasivat suoraan salamaniskuun.

 

Miten olisi voinut käydä?

Yksittäisiä eläimiä menetetään laitumella silloin tällöin suoran salamaniskun seurauksena. Näistä vahingoista huolimatta navettapalot ovat huomattavasti suurempi lehmien tappaja. Salamat ovat tilastojen mukaan melkoisen harvinainen maatalouden tulipalojen aiheuttaja. Esimerkiksi Ruotsissa salaman aiheuttamia paloja esiintyy Suomea yleisemmin.

 

Ennaltaehkäisy

Laitumella oleville eläimille sattuvia salamaniskuja on erittäin vaikea ennaltaehkäistä. Sattuneissa vahinkotapauksissa on useimmiten kyse laitumella yksittäisen puun alle kerääntyneistä eläimistä. Puiden kaataminen laidunalueelta on harvoin suositeltava toimenpide salamaniskuvahinkojen vähentämiseksi. Olennaisempi laidunkauden ennaltaehkäisevä toimenpide on ukkossuojauksen asentaminen sähköpaimeneen. Kuvan ukkossuoja asennetaan paimenen ja aidan väliin.
 

Korvaus

Esimerkkitilan eläimet oli vakuutettu tuotantoeläinvakuutuksen suppealla turvatasolla. Se korvaa mm. suoran salamaiskun aiheuttaman eläinten kuoleman. Asiakkaan vaatimus oli 1000 € (alv0). Se on linjassa Faba Jalostuksen antamien korvaustaulukoiden kanssa, joten se korvattiin asiakkaalle (miinus 200 euron omavastuu). Lisäksi asiakkaalla oli oikeus keskeytyskorvaukseen eli maidontuotannon katemenetykseen kolmen kuukauden ajalta vahingosta.