Olet täällä

Suunnittelemalla onnistunut kasvinsuojelu

Vietetään kuluneen vuoden viimeisiä viikkoja, mutta vuoden 2018 kuiva ja kuuma kasvukausi tulee varmasti elämään pitkään kaikkien muistoissa. Viimeistään nyt on kuitenkin aika ruveta suunnittelemaan seuraavaa kasvukautta.

Kasvinsuojelussakin suunnitteleminen on yksi tärkeimmistä työvaiheista. Kasvinsuojelun onnistumiseen vaikuttaa moni asia, kuten ruiskutuskaluston kunto, suutinvalinnat, ruiskutusolosuhteet sekä -ajankohta ja jopa ruiskutusveden laatu. Suurimmat vaikutukset torjuntatulokseen saadaan kuitenkin oikeilla torjunta-ainevalinnoilla ja viljelykierron suunnitelulla. Tässä vaiheessa kannattaa taas käydä lohkokirjanpitoa tarkkaan läpi ja tarkistaa mitä kasvia on eri lohkoilla viljelty viimeisten vuosien aikana ja millaisia aineita on tullut käytettyä. Näillä toimenpiteillä voidaan saavuttaa monta hyötyä.

Yksi tarkan ja pitkäjänteisen suunnittelun tärkeimmistä hyödyistä on ehkäistä resistenttien rikkakasvi-, tauti-, sekä tuholaiskantojen syntyminen. Kaikki torjuttavat kohteet voivat jossain vaiheessa kehittää resistenssiä kasvinsuojeluaineita vastaan, jos samoja aineita käytetään toistuvasti samoilla lohkoilla, samoilla kasveilla ja samoihin kohteisiin.

Monipuolisella viljelykierrolla ja vuorottelemalla eri tehoaineryhmien aineita nämä riskit saadaan pidettyä kurissa. Samalla varmistetaan myös tehoaineiden toimivuus pitkässä juoksussa. Tehoaineiden määrä tuskin tulee jatkossa lisääntymään, päinvastoin. Tämän takia meidän on kaikkien intressissä käyttää olemassa olevat aineet parhaalla mahdollisella tavalla. Jos yksi tehoaineryhmä menettäisi tehonsa osittain tai kokonaan syntyneen resistenssin takia, paineet muihin tehoaineryhmiin kasvaa entisestään.

Suunnittelemalla voidaan myös varmistaa, että seuraavan vuoden (ja vuosien) viljelykasvit kasvavat parhaalla mahdollisella tavalla. Monella rikkakasviaineella on jälkikasvirajoituksia ja näitä kannattaa ottaa huomioon viljelykiertoa suunnitellessa. Näin vältytään ikävistä yllätyksistä ja saadaan kaikki lohkot mukaan viljelykiertoon, tinkimättä kuitenkaan torjunnan tehosta.

 

Tutustu Nordisk Alkalin kasvinsuojeluainevalikoimaan täältä

Partner: 

Kommentit