Olet täällä

Sikses erikoinen vuosi

”Ennen vanhaan” -sanonta vie omat ajatukseni 1900-luvun taitteeseen tai jopa pidemmälle. Nyt on kyllä pakko todeta, että 2000-luvun ennen vanhaakin on saanut oman statuksensa. Kulunut vuosi on ollut erikoisempi, mitä ikinä osasin edes kuvitella. Korona pysäytti pyörät kertaheitolla kuin seinään olisi ajanut. Hetken etätyöskentelystä muodostui jo vuosipäivääkin viettänyt totaali etäily.

Ensijärkytyksestä tokeennuttuani, piti alkaa keksiä, miten työt hoidetaan ilman fyysisiä ihmiskontakteja. Luojan kiitos, puhelimet on keksitty jo aikoja sitten, ääni kulkee ja tietokoneiden kautta kuvakin välittyy. Nopeasti polkaistiin käyntiin eri maataloussektorien tahoilta erilaisia webinaareja viljelijöille.

YaraLive on tullut jäädäkseen

Yaran ensimmäinen suuri ponnistus oli YaraLive2020, jota tehtiin viljelijähaastatteluina ympäri maata hieman ennakkoon. Kotkaniemien koetilalla osa yaralaisista oli livenä paikalla keskustelemassa ajankohtaisista asioista ja vastaamassa mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

YaraLive webinaarien aika ei loppunut siihen, vaan niitä on jatkettu kuluneen vuoden aikana ja vaikka maailmanmeno joskus normalisoituisikin, uskon, että jotain on tullut jäädäkseen.  

Kevättalvella 2021 ennen fyysisinä pidetyt erilaiset neuvontatilaisuudet, on hoidettu nyt ruudun takaa netin välityksellä. Tietokoneelle puhuminen tuntui ensimmäisillä kerroilla vähintäänkin oudolta, mutta pikkuhiljaa siitä on tullut ihan normaalia huttua. Usko tietotekniikkaankin on vahvistunut, miltei kaikki webinaarit, joihin olen osallistunut, ovat toimineet uskomattoman hyvin.

Tietokoneen kanssa asiointi säästää toki aikaa, ei sido paikkaan ja asiat, vinkit ja hyvät neuvot saadaan viljelijöiden käyttöön. Mikä parasta, töllöä voi tuijottaa vaikka kotisohvalla makoillen tutuissa kotiverkkareissa. Jotain kuitenkin puuttuu, ainakin itse koen suurta tarvetta päästä tapaamaan viljelijöitä ja kaupallisia yhteistyökumppaneita. Välillä havahdun ajatukseen, pääsisipä edes maatalouskauppaan. Myös tilakäyntejä ja tehdasvierailuja, joita viljelijöille olen Uudenkaupungin tehtaalla vetänyt, on valtava ikävä. Toivottavasti nämä ääriolosuhteet loppuisivat pian.

Tervetuloa normaali kasvukausi!

Aasinsiltana arjen ääriolosuhteista kasvukauden ääriolosuhteisiin, koska niitäkin on nähty ja koettu viime aikoina. Koko maailman meno on ollut niin erikoista, toivon, että tulevasta kasvukaudesta tulisi normaali kasvukausi. No, mutta mikä se normaali kasvukausi on? Usein siitä puhutaan, mutta itselleni se on jäänyt epäselväksi. Normaali tai ei, konsteja kasvukauden normaalien tai epänormaalien olojen tueksi löytyy. Lisätyppilannoitukset, hivenravinneruiskutukset ja uusimpana YaraVita Biostimulantit. Viimeisenä mainitut, auttavat kasvia kestämään paremmin sääolosuhteiden aiheuttamia stressitiloja.

Kasvukauden aikaiset ja tarpeenmukaiset lisälannoitukset tarjoavat yhden suurimmista keinoista sadon varmistamiseksi. Helpolla viljojen lannoituksen nyrkkisäännöllä; 2/3 osaa typpeä kylvön yhteydessä ja lisälannoitus satakiloa salttua korrenkasvuvaiheessa, niin avot, hyvä tulee! Vilja tykkää ja sato nousee. Tarvittaessa tähkälle lisää typpeä ja rikkiä, niin valkuaisen nostoonkin on valmistauduttu. Kun haluaa laittaa rakeet lohkon sisällä juuri sinne mistä paras hyöty saadaan, käytetään levityksessä Atfarm ohjelman täsmälannoitustyökalua. 

Kokeilemalla tiedät!

Oma pelto kertoo eniten ja koeruutu siellä kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tee kotipellolle helposti nähtävään paikkaan nolla- ja ylilannoitusruudut. Nollaruudusta näet, miten lohkolta vapautuu typpeä kasvin käyttöön ja ylilannoitusruutu sen sijaan kertoo, koska on lisätyppilannoituksen aika.

Tiedä typenliikkeet ja reagoi niihin, sillä tulevan satokauden tavoitteet ovat vielä korkeimmillaan. Hahmottele tilan lannoitusstrategia ennakkoon ja tee tarvittavat säädöt kasvun edistyessä tarpeen mukaisin toimin.

Tutustu nolla ja ylilannoitusruutujen tekoon.

Partner: 

Kommentit