Jani Huuha
20.11.12

Messuilla Euroopassa

Viikolla 46 järjestettiin saksalaisessa messukaupungissa Hannoverissa erittäin mittavat maatalousalan messut - EuroTier 2012. 17 näyttelyhallia, lähes 2500 yritystä ja arviolta 160000 kävijää! Jo pelkästään näistä luvuista voi havaita ainakin sen, että maatalous, siihen liittyvä teollisuus ja ruuantuotanto on maailmanlaajuisesti valtavan suuri työllistäjä.

Oma EuroTier matkani oli tällä kertaa hieman erilainen kuin edelliskerroilla. Työnantaja teki päätöksen olla osallistumatta omalla messuosastolla, mikä tarjosi erilaisen lähestymismahdollisuuden tarjontaan. Kahden päivän reissulle oli hyvä etukäteen sopia lukuisia tapaamisia eri maissa vaikuttavien asiakkaitten ja yhteistyökumppaneitten kanssa, mutta myös aikaa muutaman tunnin hortoiluun lähinnä omaa kiinnostusta edustaneissa rehujen raaka-aineita esitelleissä halleissa. Pelkästään näissä oli esillä satoja yrityksiä, joista alaa seuraavallekin osa täysin tuntemattomia. Erityisesti kiinalaiset tuntuvat tulevan entistä isommalla rynnistyksellä mukaan tarjoamaan tuotteitaan. Ja kaikilla näytti slogani olevan: ”Leading company.” Voihan se näin ollakin, mutta vielä heiltä näytti puuttuvan suuren yleisön mielenkiinto. Tässäkö se on tuotemyynnin ja brändin ero omin silmin nähtävissä?

Silmiinpistävää lähes kaikilla osastoilla on esitteiden vapaan saatavuuden puuttuminen. Niitä saa vain ryhtymällä esittelijän kanssa keskusteluun ja pyytämällä. Eikä kyniä tai karkkejakaan enää tyrkytetä ohikulkijoille kuten takavuosina. Taloudellista. Ja netistähän se uusin tieto kiinnostuneelle löytyy.

Mukava oli myös nähdä kuinka vahvasti suomalaiset osallistuivat EuroTier –messuille. Suomalainen maatalouskoneita valmistava yritys esitteli tanskalaisten kumppaneidensa avustuksella tuotteitaan suurella menestyksellä. Lyhyen visiitin aikana paikalle tuli ainakin turkkilaisia, saksalaisia ja ruotsalaisia asiakkaita. Myös suomalaiset viljelijät osallistuivat messuille suurella joukolla. Matkassa oli ryhmiä ainakin maatalouskaupan, meijeriosuuskuntien ja lihanhankintaosuuskuntien järjestäminä sekä omatoimimatkailijoita. Ruotsalaiselta rehutehtaan edustajalta kuulin, että hänen tietääkseen Ruotsista ei ollut vastaavia ryhmiä liikkeellä. Tuntui olevan hieman kateellinen suomalaisten menestyksestä ja aktiivisuudesta seurata alansa kehitystä. Ja kertoipa tämä herra Andersson sellaisen mielenkiintoisen jutun oman perheen ostoskäyttäytymisestä, että arkena ostetaan kotimaista ja viikonlopuksi, kun halutaan herkutella ja nauttia korkeasta laadusta, ostetaan suomalaista!

Jani Huuha

Myyntipäällikkö

Kemira Oyj

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja