Seija Luomanperä
01.07.13

Näyttelyt tekevät kesän

Näyttelymatka kuuluu kesään. On mukavaa päästä reissuun – aina näyttelystä saa jonkin uuden idean syksyn varalle! Mukavaa on myös tavata osastolla viljelijöitä ja törmätä tuttuihin, käydä läpi kuulumiset puolin ja toisin.

Usein maaseutunäyttelystä tulee myös hankituksi jotain sellaista mitä ei muualta saa: käsitöitä, paikallisherkkuja tai jokin härveli kuten uusi silppuri vihannesten pilkkomiseen (- joka näyttää kovin kätevältä esittelyssä, mutta osoittautuu kotona haasteelliseksi).

Tällä viikolla käynnistyy kesän suurin maaseutunäyttely: Farmari 2013 Seinäjoella. Näyttelyn teema on ruuan matka pellolta pöytään sekä kotimaisten elintarvikkeiden merkitys ja korkea laatu.

Kasvinravinteita tarvitaan niin sadon määrän kuin laadunkin varmistamiseksi. Kotimaisen tuotannon kannattavuuden parantamiseksi on kehitettävä molempia: satoja tulisi kasvattaa suuremmiksi ja laadusta tulisi pitää hyvä huoli. Laatu tarkoittaa tässä sekä tuotteiden että tuotannon laatua. Sitä että myös ympäristöstä pidetään hyvää huolta.

Yarassa tehdään töitä viljelyn kannattavuuden ja ruuan laadun eteen. Seleeni on tästä hyvä esimerkki.

Uusi vanha seleeni

Seleeni on tärkeä hivenaine ihmisille, sillä sydän ja verisuonet tarvitsevat sitä terveyden ylläpitoon. Koska suomalainen maaperä on köyhää, seleeniä lisätään lannoitteisiin. Maasta se nousee kasveihin, rehuun, ja lopulta leipään ja maitoon. Seleenilannoitettua satoa syövän ei tarvitse napsia seleenipillereitä!

Seleeni on tärkeä myös tuotantoeläinten hyvinvointiin ja tuotoksiin.

Tämän kesän kiinnostava uutuuslannoite Yaralta on YaraBela Seleenisalpietari. Se on suunniteltu karjanlannan lisäksi käytettäväksi. Sen seleenipitoisuus on melkein kaksinkertainen muihin seleenipitoisiin lannoitteisiin verrattuna. Kun sitä käyttää, karja saa tarpeeksi seleeniä ja voi hyvin. Seleenitön dieetti ei tee karjalle hyvää: tiinehtyvyys laskee ja vasikat ovat heikkoja.

Me yaralaiset olemme rakentaneet näyttelyosastoa, jonne kannattaa piipahtaa. Esittelyssä on Yaran lannoitevalikoima juuri alkaneelle lannoitevuodelle – lähes sata tuotetta peltojen, vihannesten, marjojen ja metsän lannoitukseen. Voit myös pysähtyä kuuntelemaan asiantuntijoiden esityksiä ja nauttimaan virvokkeita.

Toinen kesän huipputapahtuma on Nurmi 2013, joka järjestetään elokuussa Ylivieskassa. Sitä ei nurmiviljelijän kannata sivuuttaa. Tarjolla on nurmen korjuunäytösten lisäksi näyttelyosastot kaikilta merkittäviltä nurmitoimijoilta.

Näyttelyissä tavataan!

Seija Luomanperä

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja