Anu Artjoki
11.11.13

Matka 6 700 kilometriä: perillä Uganda!

Mahdollisuus tutustua Afrikkaan ja Ugandan maatalouteen tuntui vastustamattomalta ja mielenkiintoiselta mahdollisuudelta saada sekä uusia kokemuksia että tuoreita ajatuksia. Siispä Pyhäinpäivän aamuna klo 7 lähdimme kahden suomalaistoimittajan voimin matkaan, ensin Amsterdamiin ja Nairobiin, ja sieltä Kenia Airwaysin kyyditseminä Ugandan Entebbeen.

Mahdollisuus tutustua Afrikkaan ja Ugandan maatalouteen tuntui vastustamattomalta ja mielenkiintoiselta mahdollisuudelta saada sekä uusia kokemuksia että tuoreita ajatuksia. Siispä Pyhäinpäivän aamuna klo 7 lähdimme kahden suomalaistoimittajan voimin matkaan, ensin Amsterdamiin ja Nairobiin, ja sieltä Kenia Airwaysin kyyditseminä Ugandan Entebbeen. Perillä Entebessä olimme yöllä kello yksi.

Uganda halki virtaa Niili. Kävimme sunnuntaina 3.11. syömässä ravintolassa Jinjan lähellä, josta avautui näkymä Niilille.

Uganda halki virtaa Niili. Kävimme sunnuntaina 3.11. syömässä ravintolassa Jinjan lähellä, josta avautui näkymä Niilille.

Kun saavuimme Entebbeen, maa oli märkää. Juuri alkaneen sadekauden aikana vettä tulee välillä todella rajuina kuuroina. Sadekausia Ugandassa on kaksi, loppuvuodesta voimakkaampi ja keskellä vuotta lyhyempi. Tämän ansiosta kasvukausia on kaksi.

Lentokentältä matkamme jatkui taksilla Ugandan pääkaupunkiin Kampalaan. Vajaan tunnin ajomatkan aikana saimme ensimaistiaiset ugandalaisesta liikennekulttuurista: autot, bussit, boda-boda-moottoripyörät (4 päällä) ja jalankulkijat, kaikki kulkevat samaa väylää. Torvet soivat ja vauhti on todella kovaa, eikä edes pimeässä ajovaloja välttämättä käytetä. Tästä huolimatta näimme viikon aikana vain muutamia onnettomuuksia, tosin läheltä piti -tilanteitakin oli. Ihmiset osaavat luovia kaaosmaisessa liikenteessä hurjan hyvin.

Paikasta toiseen liikuttaessa hyvä autokuski on korvaamaton. Juutuimme maaseudulla rajun sadekuuron jälkeen mutaan, mutta onneksi taitava kuskimme Lauren sai bussimme sujuteltua mutaisen väylän ylös. Kunnioitus taitavaa rattimiestä kohtaan kasvoi rankoissa olosuhteissa päivä-päivältä.

Katso video liikennevilinästä Kampalassa

Sadetta ja järviä runsaasti – hyvät edellytykset maataloudelle

Uganda sijaitsee Afrikan sydämessä. Se on sisämaavaltio, jonka rajanaapureina ovat idässä Kenia ja Tansania, pohjoisessa Sudan, lännessä Kongo ja etelässä Ruanda. Maataloudelle on otollinen ilmasto, sademäärä on keskimäärin noin 1 000–1 750 mm vaihdellen paikallisesti vuoriston 2 000 millistä maan keskiosan 600 milliin. Uganda omistaa osan maailman toiseksi suurimmasta makeanveden altaasta Victoriajärvestä sekä osan Albert- ja Edwardjärvistä. Maan läpi virtaa myös Niili, etelästä pohjoiseen. Vesitilanne on afrikkalaiseksi valtioksi melko hyvä.

Ugandan kansallislinnut, etelänkruunukurjet, aterioimassa Kampalan ja Masakan välisen tien lähellä.

Ugandan kansallislinnut, etelänkruunukurjet, aterioivat Kampalan ja Masakan välisen tien lähellä.

Ugandasta löytyy niin sademetsiä, vuoristoja kuin savannejakin. Maata reunustaa länsi- ja itäpuolella vuoristot, koska Itä-Afrikan hautavajoaman haarat sijoittuvat valtion reunamille. Meidän matkareittimme suuntautui eteläiseen ja lounaiseen osaan, jossa on todella vehreä, vuoristoinen ja kaunis maasto. Ugandan sisäosiin levittäytyy 1 200–1 400 metrin korkeudella oleva laaja ylätasanko, jonka loivat pohjoisrinteet ovat maan parasta viljelyaluetta.

Viljeltävät kasvit vaihtelevat maan eri osien välillä, ainoastaan papuja viljellään joka puolella maata. Yleisin viljelykasvi on maissi (1 014 260 ha), ja runsaasti viljellään banaanin eri muotoja (makea-, olut- ja ruokabaanaani), kassavaa, papuja, erilaisia perunoita, maapähkinöitä, kahvia, teetä sekä kaikenlaisia vihanneksia ja hedelmiä. Tärkein vientituotteista on kahvi. Viljelty ala on 9,9 milj. ha ja maan kokonaisapinta-ala on 241 548 neliökilometriä.

Ugandalaisesta työväestöstä 70 % elää maataloudesta. Maassa on 36,4 miljoonaa asukasta (2012), joista lähes puolet on alle 15-vuotiaita. 1960-ja 70-lukujen diktaattorihallitsijat ja vakavat terveysongelmat (mm. HIV) ovat verottaneet väestöä. Väestönkasvu on kuitenkin maailman nopeinta, 3,5 % vuodessa.

Uganda on tasavalta, jota on hallinnut vuodesta 1986 presidentti Yoweri Museven. Ugandan tilanne on nyt melko rauhallinen kahden hirmuhallitsijan, Idi Aminin ja Milton Oboten jälkeen. Maan pohjoisosissa Sudanista käsin toimiva sissiarmeija aiheuttaa kuitenkin levottomuuksia.

Kampalassa myydään markkinoilla ruokaa - myös eläviä kanoja.

Pääkaupungissa Kampalassa myydään markkinoilla ruokaa - myös eläviä kanoja.

Viikko tiiviitä vierailuja

Kansainvälisten maataloustoimittajien ryhmä vieraili viikon aikana maatiloilla, tutkimuskeskuksessa ja tutustui erilaisiin osuustoiminnallisiin yrityksiin. Matkan tarkoitus oli perehdyttää meidät ugandalaiseen maataloustuotantoon. Ryhmässä oli toimittajia Hollannista, USA:sta, Kanadasta, Englannista, Irlannista, Etelä-Afrikasta, Ruotsista, Saksasta, Sveitsistä, Itävallasta ja Suomesta.

Vaikeutta kommunikointiin Ugandassa tuo lukuisa kielimäärä. Maan viralliset kielet ovat englanti ja swahili, mutta harvat kuitenkaan puhuvat englantia, ja swahiliä käyttävät ainoastaan poliisi ja armeija. Suurin osa väestöstä puhuu omia kieliään, enin osa lugandaa ja nyankolea. Maan väestö on kuitenkin hyvin kirjavaa, ja eri etnisiä ryhmiä on 33 runsaslukuisimpana niistä Baganda.

Reissussa verkkoyhteydet toimivat silloin ja tällöin - siispä matkakertomukset julkaistaan jo kotiin palattuani. Lisää blogipostauksia afrikkalaisesta elämäntavasta ja maataloudesta on tulossa lähiviikkoina.

Webale nnyo, wereba! (lugandaksi: kiitos paljon, näkemiin!)


Matkamme järjestäjä Agriterra on hollantilainen organisaatio, joka on perustettu kansainvälisten maatalousprojektien toiminnan tukemiseksi, lähinnä kehitysmaissa. Agriterralla on ollut vuodesta 2012 saakka maatalousyritystoiminnan asiantuntija Ugandassa, ja Taco Hoekstra olikin mukanamme matkassa koko viikon. Matkaamme emännöi vanhempi viestinnän asiantuntija José van Gelder Agriterrasta. Hollantilaisia toimii Ugandassa erilaisissa tehtävissä melko runsaasti.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja