Olet täällä

Sokerijuurikkaan pellonpiennarpäivässä kasvukauden kuulumisia meiltä ja maailmalta

Sokerijuurikkaan pellonpiennarpäivässä kasvukauden kuulumisia meiltä ja maailmalta

Sokerijuurikkaan äärelle kokoontui taas mukavasti porukkaa, kun Sucros ja Hilleshög järjestivät yhteisen pellonpiennarpäivän Perniössä. Tilaisuus järjestettiin Suomenniityn tilalla, jossa on viljelty yhtäjaksoisesti sokerijuurikasta vuodesta 1932 lähtien.  

Paikalle saapui satakunta sopimusviljelijää kuulemaan ajankohtaisia asioita Sucrokselta, Nordzuckerilta, Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskukselta, siemen- ja kasvinsuojeluaineiden jalostajilta sekä nostokoneiden edustajilta. Mukana olivat siemenjalostajista Hilleshög, KWS ja Strube, ja kaikkien lajikkeita löytyi myös Suomenniityn tilan juurikaslohkoilta. Osallistujat pääsivät siis hyvin näkemään ja vertaamaan eri lajikkeilla viljeltyjä peltolohkoja ja keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa lajikkeista. Maasta oli myös nostettu muutamia juurikkaita tarkempaa tarkastelua varten.  

Suomenniityn tilalla tulossa hyvä sato

Vaikka kesä on ollut kelien suhteen haastava, Suomenniityn tilalla on tulossa kelpo juurikassato. Kuivasta kesästä huolimatta tilalla on saatu kohtalaisesti sadetta, ja se on saatu otolliseen aikaan. Juurikas kylvettiin toukokuun 9. ja 10. päivänä. Pellot on äestetty kesän aikana kaksi kertaa. Lannoitteena käytettiin starttifosforia, ja ruiskutuksia on tehty Coltix-ohjelmalla kolme kertaa. Heinäkuun alussa pellot harattiin. 

Tilalla on tällä hetkellä 39 hehtaaria juurikasta. Tilan pääelinkeino on sikatalous, ja lisäksi tilaan kuuluu noin 190 hehtaaria peltoa. Juurikkaan lisäksi viljellään muun muassa vehnää ja ohraa.

Sokerimarkkinoilla eletään haastavaa aikaa

Tilaisuudessa oli mukana myös Nordzucker-konsernin maatalousjohtaja Claus-Friso Gellerman, joka toi terveisiä konsernin muiden maiden kasvukaudesta. Kesä on ollut haastava kaikissa Pohjois-Euroopan maissa, ja Gellerman totesi Suomenniityn tilan peltojen näyttävän siihen nähden erinomaisilta, ja muidenkin Suomen vierailun aikana näkemiensä peltojen näyttävän huomattavasti kotimaansa tilannetta paremmalta. Saksassa on ollut niin kuumaa ja kuivaa, että osa juurikkaan naateista on niin keltaisia, että ne näyttävät aivan tupakalta. 

Gellerman kertoi viljelijöille myös sokerimarkkinoiden haastavasta tilanteessa, kun sokerin ylitarjonta Euroopassa on painanut sokerin hinnat ennätysalas. Hän vakuutti, että Nordzucker-konserni selviää haastavasta tilanteesta vakaan pääomansa takia, mutta painotti, että kaikissa konsernin maissa tehdään hartiavoimin töitä sen eteen, että toiminta muuttuu jälleen kannattavaksi. Kaikki markkinat ovat konsernille tärkeitä, ja myös Suomen markkinasta pidetään tiukasti kiinni.  

Gellerman kehotti viljelijöitä osallistumaan aktiivisesti sokeritoimialan kehittämiseen. Hän kannusti kaikkia avoimeen keskusteluun Sucroksen viljelyasiantuntijoiden kanssa. 

 

Tilaisuuden puheenvuorot pidettiin vanhan naattivaraston edustalla. Suomenniityn tilalla oli aiemmin myös lypsykarjaa, ja sokerijuurikkaan naatit kerättiin talteen ja käytettiin karjan pääravintona. Naattien varastoimista varten rakennettiin 1970-luvulla tämä varasto, jonka sivussa olevasta luukusta naatit kipattiin sisään ja ne valuivat itsestään sisään varastoon. 

Pellonpiennarpäivä järjestettiin 12.9. ja mukana olivat mukana Sucros, Hilleshög, KWS, Strube, Edenhall, Ropa, Lantmännen/Belor ja Yara. Kiitos kaikille osallistumisesta!
Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä