Olet täällä

Öljyhampusta ravintorikasta superfoodia

Monikäyttöinen öljyhamppu oli huomion keskipisteenä Trans Farmin järjestämässä infotilaisuudessa 26.8. Knehtilän luomutilalla Hyvinkäällä. Tilaisuudessa kuultiin paitsi Trans Farmin suunnitelmista panostaa öljyhamppuliiketoimintojen kehittämiseen, myös siitä, mikä tekee öljyhampusta ravintorikasta superfoodia.

Öljyhampun viljelyn lisääminen Suomessa on Trans Farmin tavoitteena. Kasvi sopii hyvin viljelykierron monipuolistajaksi, sillä on öljykasvien edut ja se sitoo tehokkaasti hiiltä. 

Öljyhampusta puidaan siemensato, joka edelleen prosessoidaan elintarvike- tai rehuteollisuudessa käytettäviksi jakeiksi - esimerkiksi kuorituksi siemeneksi, öljyksi ja hamppuproteiiniksi. Öljyhampun siemenestä jalostettavien tuotteiden ohella on mahdollista hyödyntää kasvin CBD-pitoista biomassaa, mikäli viranomaispäätöksin tämä sallitaan. 

Knehtilässä järjestetyssä infotilaisuudessa ravitsemusasiantuntija Sara Pohjavuori Foodwestiltä kertoi ruokatrendeistä ja ravintorikkaasta öljyhampusta osana kasvipohjaista ruokavaliota. Ruokatrendeissä korostuvat mm. vastuullisuus, kasvisruoan kasvu, hyvinvointi ja luonnollisuus. Kasvisruoka tarjoaa monipuolisia proteiinien ja terveellisen öljyn lähteitä. Juuri näitä raaka-aineita saadaan myös öljyhampusta.

"Hamppu on ravintorikas raaka-aine ja sen käyttö on lisääntynyt", Pohjavuori toteaa.

Hampunsiementen proteiinit sulavat ja imeytyvät hyvin, hamppuöljyssä on 80 % monityydyttymättömiä rasvahappoja. Näiden omega-3 ja omega-6 rasvahappojen suhde on optimaalinen ravitsemuksen kannalta. Hamppuproteiinissa on hyvä aminohappokoostumus ja lisäksi hampunsiemenissä on runsaasti kuitua, Pohjavuori luettelee. 

Ruokatrendien ja kasvisruoan ravitsemusnäkökulmien lisäksi hampputilaisuudessa kuultiin öljyhampun viljelyn mahdollisuuksista viljelijäpuheenvuoroissa sekä markkinanäkymistä ja Trans Farmin suunnitelmista käynnistää öljyhampun sopimusviljely ja prosessointi kuminan tapaan. 

Tilaisuuden puheenvuorojen koosteet löytyvät Youtube-kanavallemme.

Otsikko: 
Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä