Olet täällä

Maataloustuotteiden tuottajahinnat nousivat viime vuonna muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta

Lihan tuottajahinnat kääntyivät vuonna 2017 nousuun, Luonnonvarakeskus (Luke) tiedottaa. Nousua tapahtui erityisesti marras–joulukuussa. Hinnat ylsivät loppuvuodesta lähes samalle tasolle kuin mitä ne olivat kolme vuotta sitten.

Tiedot ilmenevät Luken tuoreimmista tuottajahintatilastoista.

Broileri lihoista ainoa, jonka tuottajahinta ei noussut

Teurastamojen tuottajille naudanlihasta maksama hinta oli viime vuonna noin kolme euroa kilolta. Hinta oli viisi prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Sianlihan tuottajahinta oli 1,5 euroa, ja kasvua edellisvuoteen oli kuusi prosenttia.

Lampaanlihan tuottajahinta oli 3,2 euroa, mikä on neljä prosenttia edellisvuotta enemmän. Broilerinlihan tuottajahinta ei ollut juurikaan muuttunut, hinta oli noin 1,3 euroa kilolta.

”Ainoastaan siipikarjanlihan tuottajahinnat pysyivät lähes täysin ennallaan tai laskivat hienoisesti edellisvuoteen nähden”, Luken yliaktuaari Irene Rosokivi kertoo tiedotteessa.

Luke: Lihan keskimääräiset tuottajahinnat vuosina 2009–2017

Viljojen tuottajahinta pieneen nousuun – ruis poikkeus

Lihan ohella myös viljojen tuottajahinnat kääntyivät vuoden 2017 aikana nousuun muiden paitsi rukiin osalta.

Viljelijälle maksettiin vuonna 2017 peruslaatuisesta vehnästä keskimäärin 148 euroa tonnilta, mikä on kuusi prosenttia edellisvuotta enemmän. Toisaalta edellisvuonna hinta laski vastaavasti.

”Rukiin tuottajahinta oli keskimäärin 164 euroa tonnilta eli neljä prosenttia edellisvuotta vähemmän. Rukiin hinta on viime vuodet ollut laskusuunnassa. Mallasohran tuottajahinta oli vuonna 2017 noin 157 euroa tonnilta, ja kauran noin 135 euroa tonnilta. Nousua oli kummassakin noin kolme prosenttia”, Rosokivi toteaa.

Luke: Viljojen tuottajahintojen kehitys vuosina 2009–2017

Kananmunissa luomumunien tuottajahinta kasvussa

Kananmunissa A-luokan häkkimunien tuottajahinta jatkoi laskuaan, mutta luomumunien tuottajahinta puolestaan kasvoi edellisten vuosien tavoin.

Lattia- ja ulkomunien hinta pysyi lähes ennallaan.

Maidon hinta nousi 1,5 prosenttia

Meijerit maksoivat maidontuottajille keskimäärin 38,31 senttiä maitolitralta vuonna 2017. Luvussa ei ole mukana jälkitiliä eikä maidon tuotantotukea.

Keskimääräinen hinta nousi edellisvuodesta noin 1,5 prosenttia.

Ruokaperunan hinta laski, varhaisperunan nousi

Ruokaperunan tuottajahinta laski vuonna 2017 ja asettui parin vuoden takaiselle tasolle. Keskimääräinen tuottajahinta oli 0,18 euroa kilolta.

Varhaisperunasta maksettu hinta sen sijaan nousi edellisvuoteen nähden voimakkaasti. Hinta nousi 0,33 eurosta noin 0,6 euroon kilolta.

 

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kommentit

Maatalouden alasajo

Älytöntä kirjoittaa tuollaista potaskaa, (kun luet niin jätä oja t kirjain pois). Viljan tuotanto on täysin kannattamatonta ollut jo vuosia. Hinnat ovat täyttä ryöstöä- ja maanviljelijä maksaa rahdin ostaessaan ja myydessään. Kukaan kaupunkilainenkaan ei sitä usko. On hauskaa nähdä mistä kauppiaat tulevaisuudessa ottavat katteen kun maatalous on loppu.

Samankaltaista sisältöä