Luomuruuan markkinat vahvassa kasvussa

Luonnonvarakeskus Luken tuore maa- ja elintarviketalouden vuosikatsaus kertoo luomuruuan myynnin kasvavan maailmalla ja Suomessa vauhdilla. Samalla luomutuotannossa oleva peltoala laajentuu nopeasti.

Luonnonvarakeskus Luken tuore maa- ja elintarviketalouden vuosikatsaus kertoo luomuruuan myynnin kasvavan maailmalla ja Suomessa vauhdilla. Samalla luomutuotannossa oleva peltoala laajentuu nopeasti. Elintarvikkeiden kuluttajahintojen nousu jatkuu kuluvana vuonna. Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden vienti Suomesta vetää nyt ennätystahtia.

Luomuelintarvikkeiden ja -juomien globaalin myynnin arvioidaan yltävän kuluvana vuonna runsaaseen 100 miljardiin euroon. Vuotuinen kasvu on jatkunut 10 prosentin tietämissä vuodesta 2000 asti. Luken tutkimusprofessori Jyrki Niemen mukaan näin nopea kasvu on jotakin, mistä perinteinen elintarvikesektori voi vain uneksia – ja kasvupotentiaali vaikuttaa edelleenkin valtavalta.

"Suosion taustalla on kuluttajien kasvava kiinnostus luonnonmukaisesti tuotettuihin elintarvikkeisiin ja positiiviset mielikuvat luomuelintarvikkeista. Kuluttajat ostavat luomua, koska pitävät tuotteita terveellisinä, aitoina ja maultaan alkuperäisinä."

Myös Suomessa luomutuotteiden myynti on kasvanut 2010-luvulla yli 10 prosentilla vuodessa. Viime vuonna luomutuotteita myytiin maamme vähittäiskaupoissa yhteensä 336 miljoonalla eurolla.

"Luomutuotannon on pitkään ajateltu palvelevan korkean tuloluokan kuluttajia. Markkinat ovat kuitenkin laajentumassa varakkaista kuluttajista yleisemmin elintarvikkeiden laadusta ja turvallisuudesta kiinnostuneiden kuluttajien valtavirtaan. Ihmisten kiinnostus ympäristöasioihin tukee osaltaan luomutuotteiden kasvavaa menekkiä", Niemi toteaa.

Luomun markkinaosuus ruuan vähittäismyynnistä on Suomessa edelleen pieni, 2,4 prosenttia. Tällä osuudella ei päästä lähellekään maailman kärkisijoja, sillä esimerkiksi Tanskassa jo yli 13 prosenttia ruokaostoksista on luomua. Naapurimaassa Ruotsissakin jo lähes kymmenen prosenttia ruokamyynnistä on luomua.

Luomumaidon tuotanto nelinkertaistunut 2000-luvulla

Suomen peltoalasta luomuviljelyssä oli viime vuonna 13 prosenttia eli luomuviljeltyä peltoa oli lähes 300 000 hehtaaria. Luomuviljelyä harjoitti noin 5 000 maatilaa, mikä on 11 prosenttia kaikista maatiloista. Luomutilojen keskikoko on tavanomaisia tiloja suurempi.

Luomukotieläintiloja on Suomessa noin tuhat. Niistä valtaosa tuottaa naudanlihaa tai maitoa. Luomumaitoa tuotetaan Suomessa nykyisin neljä kertaa enemmän kuin vuosituhannen alussa. Viime vuonna meijereihin toimitettiin luomumaitoa lähes 70 miljoonaa litraa, mikä on kolme prosenttia kaikesta maidosta.

Luomun osuus naudanlihantuotannosta on noin kolme prosenttia, sianlihasta alle puoli prosenttia, mutta kananmunista jo seitsemän prosenttia. Luomumunien tuotanto on kolminkertaistunut vuodesta 2010.

Elintarvikkeiden hintojen nousu jatkuu

Ruuan hinta kääntyi Suomessa viime vuonna muutaman vuoden laskun jälkeen takaisin nousuun. Nousu on jatkunut tänä vuonna. Huhtikuussa 2019 elintarvikkeiden kuluttajahinnat olivat kaksi prosenttia korkeampia kuin vuotta aiemmin.

Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet kaikissa päätuoteryhmissä. Erityisesti vihannesten, lihan, voin sekä kananmunien hintoihin on tullut korotuksia. Vihannekset ja sianliha kallistuivat yli yhdeksän prosenttia edellisvuodesta.

"Suurin syy ruuan hintojen vaihteluun selittyy maailmanmarkkinahintojen muutoksilla. Tuontihintojen nousu vähentää tuonnin kautta tulevaa hintakilpailua Suomen markkinoilla. Lisäksi viime kesän ja syksyn heikot sadot ovat realisoituneet hinnankorotuksina maataloudessa ja elintarviketeollisuudessa", sanoo Luken erikoistutkija Terhi Latvala.

Tänä vuonna elintarvikevienti kasvaa ennätysvauhtia

Viime vuonna maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden vienti Suomesta supistui selvästi. Elintarvikkeita vietiin yhteensä 1 520 miljoonan euron arvosta, mikä oli neljä prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017. Tänä vuonna elintarvikevienti kuitenkin kasvaa ennätysvauhtia. Vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä viennin arvo oli lähes 16 prosenttia edellisvuotta korkeammalla tasolla.

Luken erikoistutkija Csaba Jansikin mukaan viennin kasvua selittää usea tekijä.

"Viennin arvo on kasvanut sekä vientimäärien että -hintojen nousun seurauksena. Suomalaisille elintarvikkeille löydetyt uudet markkinat avittavat omalta osaltaan viennin kasvua. Erityisesti maito- ja lihatuotteiden sekä viljan ja alkoholijuomien vientikysyntä on ollut alkuvuodesta vahvassa kasvussa."

Maitotuotteet ovat edelleen Suomen elintarvikeviennin merkittävin yksittäinen tuoteryhmä. Viennin arvo on tosin laskenut vuoden 2013 huipputasosta 521 miljoonasta eurosta lähes 30 prosenttia. Alan osuus elintarvikealan kokonaisviennistä on tällä hetkellä noin neljännes, kun vielä muutama vuosi sitten maitotuotteet vastasivat kolmasosasta vientiä.

Muita tärkeitä vientituotteita ovat liha, alkoholijuomat sekä viljatuotteet. Luomuelintarvikkeiden vienti kasvaa nopeasti, mutta niiden osuus kokonaisviennistä jää noin kahteen prosenttiin. Luomutuotteita vietiin Suomesta vuonna 2018 vajaan 30 miljoonan euron arvosta.

Elintarvikkeita tuotiin Suomeen viime vuonna 5 272 miljoonan euron arvosta, mikä on lähes edellisvuoden tasoa. Viennin ja tuonnin yhteistuloksena elintarvikekaupan alijäämä nousi 3 752 milj. euroon. Alijäämä on yli kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja