Olet täällä

Euroopan parlamentti hyväksyi uudistukset yksinkertaisemmasta ja reilummasta CAP:sta

Euroopan parlamentin jäsenet hyväksyivät tänään EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) uudistukset, joilla pyritään yksinkertaistamaan EU:n maatalouspolitiikkaa, lisäämään maanviljelijöiden neuvotteluvoimaa isoja kauppaketjuja kohtaan sekä auttamaan viljelijöitä selviytymään erilaisista maatiloihin kohdistuvista riskeistä.

Uudistus astuu voimaan tammikuussa 2018

Uudistuksen puolesta äänesti 503 meppiä, 87 äänesti vastaan ja 13 äänesti tyhjää. Neuvoston pitää vielä hyväksyä uudistus, jonka jälkeen sen on tarkoitus astua voimaan 1. tammikuuta 2018.

Maanviljelijöille lisää neuvotteluvoimaa ja keinoja suojautua markkinariskeiltä

Uusilla säännöillä vahvistetaan maanviljelijöiden neuvotteluvoimaa tarjoamalla maanviljelijöiden organisaatiolle mahdollisuutta suunnitella tuotantoa sekä neuvotella maataloustuotteiden tarjontaa koskevia sopimuksia jäsentensä puolesta. Tähän mennessä tällaiset kollektiiviset neuvottelut ovat olleet sallittuja vain vilja-, maito-, naudanliha- ja oliiviöljytuotteiden osalta.

Maanviljelijöille tarjotaan myös uudistuksessa parempia keinoja suojautua markkinoiden epävakaudelta ja maatiloihin kohdistuvilta riskeiltä. Maanviljelijöiden tulojen vakauttamiseen pyritään löytämään keinoja, jotka vastaavat nykyistä paremmin maanviljelijöiden tarpeita. Esimerkiksi sato-, eläin- ja kasvivakuutuksien sekä keskinäisten rahastojen korvauksia korotetaan.

EU-mailla on uudistuksen myötä enemmän joustavuutta määritellä, kuka on aktiiviviljelijä. Maat pystyvät myös myöntämään lisärahoitusta nuorille maanviljelijöille. Tarkoituksena on saada nuoret kiinnostumaan maatalousalasta.

 

Lähde: EU-uutiset.fi, Euroopan parlamentti

Kommentit

Samankaltaista sisältöä