Olet täällä

Peltokauppojen määrä viime vuoden tasolla, mutta metsätilakauppa vilkkaampaa

Peltokauppojen määrä viime vuoden alkupuoliskon tasolla

Tammi-heinäkuussa Suomessa tehtiin 403 yli kahden hehtaarin kiinteistön peltokauppaa, mikä on noin viisi prosenttia vähemmän kuin vuoden 2020 vastaavalla ajanjaksolla. Eniten kauppoja tehtiin Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. 

Tammi-heinäkuussa 2021 Suomen peltokauppojen mediaanihinta oli noin 8 600 euroa hehtaarilta, mikä on 3 prosenttia enemmän kuin tammi-heinäkuussa 2020.

Kalleinta pelto oli Satakunnan ja Pohjanmaan maakunnissa: yli 11 500 euroa hehtaarilta. Halvinta pelto oli Kainuussa: keskimäärin 2 100 euroa hehtaarilta, sanoo pelto- ja metsäkauppojen tilastot kauppahintarekisteristä koonnut johtava asiantuntija Esa Ärölä Maanmittauslaitoksesta.

Yli kaksi peltohehtaaria sisältävien kiinteistökauppojen (yksinomaan viljeltyä maata sisältävät kaupat) hintoja maakunnittain vuosina 2020 ja 2021 voi tarkastella tarkemmin Maanmittauslaitoksen verkkopalvelussa.

Metsätilakauppa jatkuu vilkkaana ja hinnat ovat nousseet

Metsätilakauppoja, joissa kaupan kohde on yli 2 hehtaaria, solmittiin tämän vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana 2 755 kpl, mikä on 9 prosenttia enemmän kuin vastaavalla jaksolla viime vuonna. Eniten metsäkauppoja solmittiin Pohjois-Pohjanmaalla, 387 kappaletta.

"Metsäkauppa vilkastui eniten Pohjois-Karjalassa, jossa kasvuprosentti oli 33", kertoo Esa Ärölä.

Metsätilakauppojen mediaanihinta oli noin 3 150 euroa hehtaarilta. Hintataso nousi 8 prosenttia verrattuna viime vuoden alkupuoleen.

Satakunnassa mediaanihinta nousi noin 25 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikajaksoon verrattuna ja Uudellamaalla hinta puolestaan laski 7 prosenttia. Kalleinta metsä oli Varsinais-Suomessa, mediaanihinnan ollessa 5 500 euroa hehtaarilta, ja halvinta Lapissa, 1 100 euroa hehtaarilta.

Yli kaksi metsähehtaaria sisältävien kiinteistökauppojen (yksinomaan metsämaata sisältävät kiinteistökaupat) hintoja maakunnittain vuosina 2020 ja 2021 voi tarkastella tarkemmin Maanmittauslaitoksen verkkopalvelussa.

 

Lähde: Maanmittauslaitos MML (Lue koko tiedote täältä.)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä