VYR: Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

Maailman viljantuotannolle ennustetaan kahden prosentin laskua kaudella 2018–2019.

Euroopan markkinoilla hinnoissa laskua

Matifissa noteeraukset ovat laskeneet viime viikosta parilla eurolla per tonni. Laskusuuntaus heijastui USA:n tilanteesta.

Hintojen laskua on kuitenkin rajoittanut Venäjän vientihintojen nousu. Vaikka Venäjän vehnän viennin on ennustettu nousevan jälleen ennätyslukemiin, myös vehnävarastojen ennakoidaan nousevan.

Myös EU:ssa vehnävarastot kasvavat huonosti vetäneen viennin vuoksi. Viime vuoden vientiluvuista ollaan edelleen jäljessä 22 prosenttia.

Maailman viljantuotanto laskee 2 prosenttia

Kansainvälinen viljaneuvosto IGC ennustaa maailman viljantuotannolle kahden prosentin laskua kaudella 2018–2019. Vehnän tuotannon odotetaan aavistuksen kutistuvan, mutta maissin, ohran sekä durran tuotannon kasvu kompensoi tätä osittain.

Viljan kulutuksen odotetaan edelleen kasvavan. Maailman viljavarastojen odotetaan laskevan kahdeksalla prosentilla, suurimmaksi osaksi maissivarastojen kutistumisen vuoksi.

Viljan hinnoissa vahvistumista

Hinnat vahvistuivat maaliskuun alkupuoliskolla. Hintojen muutoksia kuvaava IGC:n GOI-indeksi (Grains and Oilseeds Index) vahvistui kokonaisuudessaan kaksi prosenttia viime kuusta. Vehnän ja maissin alaindeksi nousi prosentilla ja maissin kahdeksalla prosentilla viime kuusta.

USA:n tasonkojen kuivuus on pönkittänyt vehnän hintaa Chicagossa jo useiden viikkojen ajan. Nyt sateet kuitenkin saapuivat viimein USA:n tasangoille ja sitä myötä hinnat laskivat.

USA:n syysvehnäkasvustot ovat kuitenkin edelleen historiallisen huonossa kunnossa, eikä mikään sade pysty enää tuomaan merkittäviä parannuksia kasvustojen kuntoon.

Argentiinaan saapuneista sateista ei sadon pelastajaksi

Pitkittyneen kuivuuden takia arviota Argentiinan soijan ja maissin tuotannosta on laskettu. Argentiinaan on saatu viimein sateita, mutta ne eivät enää voi pelastaa tilannetta. Sateet ovat kuitenkin laskeneet soijan futuurinoteerauksia.

Brasiliaan on odotettavissa hyvä soija- ja maissisato, minkä arvioidaan kompensoivan Argentiinan menetyksiä ainakin osittain.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja