Olet täällä

Vyr: Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

Helmikuun leudot sääolosuhteet ovat herättäneet syysviljat kasvuun suuressa osassa EU:ta, Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyr tiedottaa. Maaliskuun alussa on satanut sopivasti kasvuun lähteneille viljoille, minkä takia syysviljat vaikuttaisivat olevan pontevassa kasvussa läpi EU:n.

Aurinkoinen ja kuiva sää Länsi-Euroopassa suosii ohran kevätkylvöjä. Kylvöt on tehty jo Etelä-Euroopassa ja ne alkavat myös lähipäivinä Saksassa ja Puolassa, liikkuen huhtikuun alussa yhä pohjoisempaan Eurooppaan.

Jos olosuhteet pysyvät otollisena Euroopassa, voidaan olettaa kasvukauden 2019/20 vehnäsadon nousevan 152 miljoonaan tonniin. Ohrasatoa on vielä vaikea ennustaa kaudelle 2019/20, sillä kylvöt ovat kesken osassa Eurooppaa, mutta olosuhteiden pysyessä kohtuullisina voidaan sadoissa päästä 62 miljoonaan tonniin.

Euroopan kauran tuotantoon ennustetaan muutaman prosentin nousua. EU:n suurista kauranviejämaista Suomessa kaurapinta-alan ennustetaan pienentyvän. Ruotsissa sitä vastoin kaurapinta-alojen odotetaan kasvavan viimekaudesta samoin kuin satotasojen nousevan takaisin tavallisiin lukemiin.

Euroopan viljankäyttöennusteet laskevat, vain maissinkäyttöennuste nousee

Euroopan viljan käyttöennusteet 2018/19 teollisen rehun tuotannossa ovat laskeneet. Teollista rehuntuotantoa näyttäisi laskusta huolimatta olevan määrällisesti enemmän kuin kauden 2017/18 käyttöarvio. Suurimmat muutokset ovat nähtävissä vehnän käytön vähentymisessä, ja maissin käytön lisääntymisessä.

2019/20 teollinen rehuntuotantoennuste jää pienemmäksi vuoden 2018/19 ennusteesta. Ennuste laskee etenkin sikojen rehutuotannon osalta.

Öljykasvirouheen käyttöennuste 2018/19 laskee kuukausi sitten julkaistusta ennusteesta, mutta se pysyy silti korkeampana kuin vuoden 2017/18 käyttöarvio.

Vehnän maailmanmarkkinahinnat laskeneet jyrkästi

Vehnän maailmanmarkkinahintojen kerrotaan laskeneen jyrkästi, vaikka Mustanmeren vehnä on hiljalleen vetäytynyt markkinoilta. Nyt EU:n ja Yhdysvaltojen spekuloidaan alkaneen kampanjoida vehnänsä puolesta liian myöhään.

Mustanmeren alueen vehnä oli jo kerennyt saada monopoliaseman markkinoilla ennen EU:n ja USA:n heräämistä vientimarkkinoille. Suurten vehnävarastoylijäämien pelossa osa operaattoreista EU:ssa ja USA:ssa on alkanut nopeaan tahtiin viemään vehnää, mikä näkyy hintojen laskuna.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmän tiedote 15.3.2019

 
 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä