Vyr: Viljamarkkinauutiset lyhyesti

EU:n vehnä on alkanut viemään venäläiseltä vehnältä kansainvälisten ostajien kiinnostusta eurooppalaisen vehnän kilpailukyvyn kasvaessa.

Kotimaan markkinat

Puintiseuranta starttasi viime maanantaina. Puinnit ovat jo vauhdissa syysviljoilla Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Satakunnassa, Etelä-Savossa ja Päijät-Hämeessä. Kevätviljojen puinteja on päästy paikoin aloittelemaan aikaisilla ohrilla, mutta suuressa osassa maata ollaan kevätviljojen puintien kanssa vielä lähtökuopissa.

Luonnonvarakeskus kertoi maanantaina, että teollisuus ja viljan välittäjät ostivat kaudella 2018/19 maatiloilta 1,6 miljardia kiloa viljaa (-13 % 2017/18). Määrä oli runsaat 0,2 miljardia kiloa pienempi kuin edellisenä satovuonna. Tähän vaikuttanee vuoden 2018 pieni viljasato, 2,7 miljardia kiloa. Eniten huono kesä vaikutti vehnä- ja ruissatoihin. Ostetusta viljasta ohraa oli 655 miljoonaa kiloa (-1 % 2017/18) vehnää 371 miljoonaa kiloa (-29 % 2017/18), kauraa 543 miljoonaa kiloa (-8 % 2017/18) ja ruista 63 miljoonaa kiloa (-31 % 2017/18). Rypsiä ja rapsia ostettiin 62 miljoonaa kiloa, joka on hieman enemmän kuin kaudella 2017/18.

Euroopan markkinat

Strategie grains nosti vehnän, ohran ja maissin tuotantoennusteita kaudelle 2019/20. Tuotantoarviot ovat ennustettua pienemmät Bulgariassa, mutta Ranskassa satotasot ovat erittäin hyvät. Ohran suhteen Ranskassa ja Iso-Britanniassa tuotantoennusteet kasvoivat huomattavasti viime kuusta. Maissi taas on kärsinyt tukahduttavasta helleaallosta Ranskassa, mikä romahdutti maan maissin satoennusteita. Myös Saksassa ja Puolassa maissi on kärsinyt helleaallosta. Kaakkois-Euroopassa taas maissisato vaikuttaa onnistuvan todella hyvin, mikä nosti koko EU:n maissin tuotantoennustetta.

EU:n vehnän hinnat ovat laskeneet rajusti viime viikkoina Saksassa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa Ranskan vehnäsadon ollessa odotettua suurempi. Tästä johtuen Ukrainan vehnä on menettänyt kilpailukykyään eikä sitä tuoda EU:n sisämarkkinoille yhtä ahkerasti kuin aikaisemmin. EU:n vehnä on alkanut viemään venäläiseltä vehnältä kansainvälisten ostajien kiinnostusta eurooppalaisen vehnän kilpailukyvyn kasvaessa.

EU:n rehunkäyttö on siirtynyt viime vuotta edullisempien hintojen perässä käyttämään enemmän viljaa rehuna. Vehnän hinta on tippunut enemmän kuin maissin hinta, mikä tulee näkymään näiden kahden kasvin kulutuksessa.

Vehnäsatoja ei olla vielä puitu Pohjois-Euroopassa. Tällä alueella tuotantoennusteiden pienentyminen mahdollisuus on suurempi kuin ennusteiden kasvaminen.

Maailmanmarkkinat

Strategie grains toteaa, että Venäjällä Siperian alueella satonäkymät ovat pienentyneet viikosta toiseen. Agrentiinassa satonäkymät ovat hyvät, mutta Australiassa veden puute uhkaa vehnäsatoa. Tästä johtuen maailman vehnäntuotanto voi olla pienempi kuin mitä USDA on ennustanut ja mitä nykyisissä maailman vehnätaseissa on ilmoitettu.

Agritel kertoo, että vaikka Venäjän alueella on ääriolosuhteiden takia ongelmia, Venäjän maatalousministeriö ei näe huomattavaa riskiä viljojen sadoissa tänä vuonna, eikä aio muuttaa satoennusteitaan. Ministeriön mukaan ääriolosuhteet ovat uusiutuneet viime vuodesta ja ne on otettu huomioon viljataseissa.

Tänä vuonna 13.8. mennessä viljoja oltiin puitu 65,3 miljoonaa tonnia, ja arvioitu satotaso on 3,32 tn/ha. Viime vuonna samaan aikaan puitu oli 64,7 miljoonaa tonnia (satotaso 3,21 tn/ha). Venäjän ministeriön arvio vuoden viljasadosta on 118 miljoonan tonnin tasolla, kun se viime vuonna oli 113,3 miljoonaa tonnia.

Oat informationin mukaan Yhdysvaltojen kaupalliset kauravarastot ovat pienimmät sitten vuoden 2014. Kanadasta tarvittaisiin siis tänä vuonna kohtuullinen sato täyttämään kauravarastoja Pohjois-Amerikassa. Oat information arvioi Kanadan satotasojen olevan normaalit tai hieman tavallista korkeammat suurimmilla kauran tuotantoalueilla. Kosteustasot Manitoban kaura-alueella ovat olleet huomattavasti tavallista matalammat. Vaikka kaura kestää kuivia jaksoja, pelätään alueen sadon laadun kärsivän.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmän Viljaviesti 26/2019

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja