Olet täällä

Vyr: Viljamarkkinauutiset lyhyesti

Kotimaan markkinat

Puintiseurannan asiantuntijaraadin mukaan ennusteet suurista ruis- ja syysvehnäsadoista näyttävät toteutuvan. Arvioiden mukaan Uudellamaalla ruissato on 10-30 prosenttia suurempi kuin tavallisesti. Samalla alueella syysvehnäsadon arvioidaan olevan 20 prosenttia suurempi, kuin mitä tavallisesti pelloilta on saatu. Kevätviljojen ei uskota onnistuvan yhtä hyvin kuin syysviljojen, ohran ja kaurasadon arvioidaan jäävän noin 75 prosenttia tavallisesta sadosta. Arviot tarkentuvat puintikauden edetessä.

Uudellamaalla on päästy puimaan syysöljykasveja. Härkäpavut ovat tuleentuneet epätasaisesti ja sato-odotukset ovat hyvin alhaiset.

Varsinais-Suomessa syysviljat sekä kumina onnistuivat tällä kasvukaudella. Ennakoitu ruis- sekä syysvehnäsadon määrä normaalista on 30 prosenttia suurempi kuin mihin on tavallisesti totuttu saamaan. Varsinais-Suomessa kevätviljojen puinnit ovat kiivaimmillaan. Puintisäät ovat ennusteiden mukaan otolliset, joten alueen puinnit tulevat etenemään viikossa vauhdilla eteenpäin. Ohra- ja kaurakasvustoissa on paljon jälkiversontaa. Syyskylvöt eivät ole vielä päässeet vauhtiin, mutta suunniteltua ruista tullaan vaihtamaan syysvenään.

Härkäpavun suhteen on ollut tällä alueella samoja ongelmia kuin Uudellamaalla. Härkäpapukasvustot ovat matalia, epätasaisia ja kuivia. Alueen ohrat ovat erityisesti rannikolla kärsineet kuivuudesta. Tästä johtuen rannikon sato-odotukset jäävät alle normaalin. Sisempänä Varsinais-Suomessa ohrasadosta odotetaan tavallista tai jopa hieman keskimääräistä korkeampaa.

Leipävehnän hintanoteeraus Naantalin satamassa oli 150 €/tonni. Pariisin pörssissä (Matif/Euronext) leipävehnän lähin futuurinoteeraus laski tasolle 166 €/tonni. Hintojen erotus oli näin ollen tasolla -16.

Rypsin ja rapsin hintanoteeraus Kirkkonummella nousi tasolle 369 €/tn. Pariisin pörssissä (Euronext) rapsin lähin futuurinoteeraus pysyy tasolla 379,75€/tn. Hintojen erotus oli näin ollen tasolla -10,75.

Euroopan markkinat

Maissin tuotantoennuste on laskenut lähes 2 prosenttia. Heinäkuusta elokuun 20. päivään on ollut tavallista kuumempaa eteläisessä ja läntisessä Euroopassa. Korkeimmat lämpöpiikit olivat Ranskassa ja Italiassa. Tavallista kuivempaa on ollut Pyreneiden niemimaalla, Ranskassa, Saksassa, Puolassa, Länsi-Ukrainassa ja -Romaniassa sekä Pohjois-Skandinaviassa.

Ranskan kevätviljojen satoennusteet ovat historiallisen matalat. Heinäkuun alusta lähtien Ranskassa on ollut erittäin kuivaa. Ranskassa on saatu alueittain jopa 30 prosenttia vähemmän sateita kuin tavallisesti. Ranskan yli on mennyt kaksi kovaa helleaaltoja kasvukaudella, ensimmäinen kesäkuun lopussa ja toinen heinäkuun loppupuolella. Heinäkuun helleaalto vaikutti negatiivisesti kukkiviin maissikasvustoihin sekä maan kosteuteen. Kaikkien Ranskan kevätviljojen satoennusteet ovat todella pienet, lähennellen ennusteita vuosilta, jolloin kärsittiin selkeästi kuivuudesta.

Komission julkaisemien hinta tilastojen mukaan leipävehnän hintanoteeraus (29.7.) oli Saksassa Hamburg 172 €/tn ja Ranskassa Rouen 169 €/tn. Rehuohran noteeraukset Saksassa Hamburg 157 €/tn ja Ranskassa Rouen 158,5 €/tn.

Maailmanmarkkinat

Statistics Canada julkaisi tuotantoennusteensa kaudelle 2019/20. Kauran tuotantoennuste on 15 prosenttia suurempi kuin tuotanto oli arvioiden mukaan 2018/19. Kuluvan kauden tuotantoennuste on 3 953 ktn, kun Kanadassa on keskimäärin tuotettu 3 455 ktn kauraa vuodessa. Huolimatta kuivasta alkukaudesta Länsi-Kanadassa, kesäkuun lopun sekä heinäkuun alun sateet auttoivat kaurakasvustoja tuottamaan kohtalaisia määriä satoa. Itäisessä Kanadassa tuotannon ennustetaan kasvaneen 20,7 % viime vuodesta, mutta pysyvän suurin piirtein viiden vuoden keskimääräisen tuotannon tasolla.

IGC päivitti globaalia viljantuotantoennustetta 2019/20 2 159 miljoonaan tonniin, mikä oli prosentin suurempi kuin kaudella 2018/19. Vaikka tuotantoennuste on suurempi kuin viime kaudella, kaikkien viljojen loppuvarastojen ennustetaan jatkavan pienentymistä. Tämä johtuu etenkin maissivarastojen pienentymisestä. Vehnäsato on toisaalta ollut todella onnistunut ympäri maailmaa, joten vehnän kauden loppuvarastojen ennustetaan kasvavan. Myös ohran loppuvarastoihin povataan hillittyä kasvua.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmän Viljaviesti 27/2019

Kommentit

Samankaltaista sisältöä