Peltokorte rikkakasvina

Tänä kesänä on tullut runsaasti puheluita viljelijöiltä, joissa on kummasteltu peltokortteen runsastumista.

Peltokortetta kevätviljassa 4.6.013. Tällaiseen kasvustoon Ariane S on hyvä valmiste.

Tänä kesänä on tullut runsaasti puheluita viljelijöiltä, joissa on kummasteltu peltokortteen runsastumista.

Peltokorte (åkerfräken, Equisetum arvense) on monivuotinen itiökasvi, joka on melko hankala kasvi torjua etenkin riviviljelykasveilla ja mansikalla. Viljapellossa sen torjuntaan on joitakin mahdollisuuksia, vaikka sen syvälle - jopa 1 metriin asti - ulottuviin juuriin on vaikea saada tehoa.

Peltokortteen kevätverso on vaaleanruskea ja haaraton ja korkeutta sillä on 10-0 cm. Kesäverso on 20 - 40 cm korkuinen, harmahtavan- tai puhtaanvihreä ja monihaarainen. Peltokorte leviää mustien juurakkojensa avulla mutta myös itiöistä. Juurakot sijaitsevat pääosin muokkaussyvyyden alapuolella ja usein juuret tukkivat salaojia. Myös metsäkortettta (Equistum sylvaticum) tavataan pelloilla.

Peltokorte voi muodostaa suuria kasvustoja etenkin kivennäismailla. Yleisin se on kevätviljoilla ja juurikasmailla.

Viljapellosta peltokorteen maanpäällisiin osiin saadaan hyvä teho esim. Ariane S-valmisteella. Myös muut fenoksihappovalmisteet tehoavat siihen. Mikään valmiste ei kuitenkaan kulkeudu riittävän hyvin syvällä oleviin juuriin. Toistamalla käsittely useampana vuonna, saadaan kortteen määrää vähennettyä. Myös glyfosaatti tehoaa hyvin vihreisiin maanpäällisiin osiin mutta sekään ei kulkeudu riittävästi juuriin.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja