Runsaat sateet häirinneet puinteja

Suomen yllä sinnikkäästi pysynyt matalapaine on keskeyttänyt puinnit. Puinteja on jatkettu aina, kun kasvustot ovat vähänkin ehtineet kuivahtaa runsaidenkin sateiden välissä.

Suomen yllä sinnikkäästi pysynyt matalapaine on keskeyttänyt puinnit. Puinteja on jatkettu aina, kun kasvustot ovat vähänkin ehtineet kuivahtaa runsaidenkin sateiden välissä. VYR:n asiantuntijaraadin mukaan puinnit ovat koko maassa alle puolessa välissä. Paras tilanne on Varsinais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Puintien edistymisessä on kuitenkin suuria paikallisia eroja.

Viljalajeista pisimmällä ovat syysrukiin puinnit. Kevätviljoista eniten on puitu ohraa. Sitä on puitu koko maan tasolla lähes puolet.

Merkkejä laadun heikkenemisestä

Laajemmilta laatutappioilta on vielä tässä vaiheessa vältytty. Asiantuntijaraati on kuitenkin havainnut ensimmäisiä merkkejä viljan laadun heikkenemisestä. Varsinkin ohralla ja kauralla on paikoin havaittavissa ränsistymistä ja tummumista sekä lakopaikoissa myös tähkäidäntää. Sateet ovat voineet vaikuttaa korjaamattoman rukiin ja syysvehnän sakolukuun. Onneksi suurin osa kasvustoista on sateista huolimatta pystyssä.

Syysviljojen viljelyalat mahdollisesti kasvussa

Asiantuntijaraadin arvion mukaan syysviljojen viljelyalat pysynevät suunnilleen samassa viime vuoteen nähden. Jos kevätviljojen puinnit saadaan päätökseen hyvissä ajoin ja sää on suotuisa, syysviljojen viljelyala saattaa jopa lisääntyä. Erityistä kiinnostusta on ollut syysrukiin viljelyalan kasvattamiseen.

Tänä vuonna on muistettava tarkkailla kylvettävillä syysviljalohkoilla kahukärpästen esiintymistä. Kahukärpäsen aiheuttamat tuhot olivat viime vuonna suuria.

Tekstissä mainittu asiantuntijaraati koostuu keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajista.

Lähde: VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja