Korjaa nurmi oikeaan aikaan, ota avuksi D-arvoennuste

ProAgria Maatalouden Laskentakeskus on julkaissut 1.6. selainkäyttöisen palvelun, D-arvoennusteen.

www.mloy.fi/D-arvoennuste

Nurmikasvien kehitys on alkukesällä erittäin nopeaa ja korjuun ajoitus voi olla vaikeaa. Oikealla ajoituksella on kuitenkin suuri taloudellinen merkitys lypsykarjatiloille. Kasvun edetessä sulavuus laskee, mutta sadon määrä puolestaan kasvaa. Kasvustoa katsomalla on vaikea arvioida sulavuutta ja toisaalta alkukesän säät aiheuttavat suuriakin vaihteluita vuosien välillä.

Helpottaakseen nurmen korjuuajan määrittämistä ProAgria Maatalouden Laskentakeskus on julkaissut 1.6. selainkäyttöisen palvelun, D-arvoennusteen. Palvelu käyttää ennusteessa Ilmatieteen laitoksen säähavaintopisteiden lämpösummaa ja laskee D-arvoennusteen nurmen ensimmäiselle sadolle ottaen huomioon nurmen apilapitoisuuden.

D-arvoennusteen laskema D-arvo kuvaa nurmirehun sulavuutta naudoilla. Käyttäjän tulee valita palvelussa vain lähin säähavaintopiste. D-arvoennuste on avoin palvelu kaikille käyttäjille. Siirry palveluun: www.mloy.fi/D-arvoennuste

Tarkempi D-arvon laskenta WisuEnnuste-palvelulla

Jos viljelijä tarvitsee tarkemman ennusteen, joka ottaa huomioon tilan sijainnin ja lämpösummakertymän, on Maatalouden Laskentakeskus kehittänyt WisuEnnuste-palvelun. WisuEnnuste käyttää laskennassa hyväkseen tilan tarkkaa sijaintia ja D-arvon lähestyessä asetettua tavoitearvoa lähettää hälytyksen kännykkään tai sähköpostiin.

Wisuennuste hakee viljelytiedot WebWisun viljelysuunnitelmasta ja poimii lämpösummakertymän neliökilometrin tarkkuudella Ilmatieteen laitoksen sovelluksesta. WisuEnnuste on maksullinen palvelu (49 €/vuosi).

Viljelijä voi käyttää WisuEnnustetta työvälineenä kasvitautien seurantaan ja kasvinsuojelutoimenpiteestä päättämisen perusteena. Integroitu torjunta eli IPM (Integrated Pest Management) on kasvinsuojelua, jossa yhdistellään erilaisia torjuntamenetelmiä harkitulla tavalla.


Lisätietoja WisuEnnusteesta www.mloy.fi/wisuennuste

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja