Olet täällä

Syyskylvöt talvehtivat odotettua paremmin

Vilja-alan yhteistyöryhmän mukaan Suomen syyskylvöt ovat talvehtineet vaihtelevalla menestyksellä. Syyskylvöt ovat yllättävän hyvässä kunnossa, vaikka talvi oli rasittava.

Pellot ovat paikoitellen olleet todella jäisiä. Pelkona onkin ollut, että kasvustot tukehtuvat hapenpuutteeseen. Erityisesti syysvehnällä on havaittu jonkin verran pakkasvaurioita, mutta niistä ei välttämättä ole merkittävää haittaa kasvustoille. Myös kuminakasvustot ovat vielä pieniä, mutta näyttävät selvinneen vähintään kohtalaisesti.

Euroopassa syysviljojen satopotentiaali vielä korkealla. Syyskylvöt kaipaavat kuivan talven jäljiltä sadetta, mutta muutoin tilanne näyttää vielä lupaavalta suuressa osassa maanosaa. Euroopan länsiosat ovat säästyneet merkittävimmiltä talvituhoilta. Sen sijaan osissa Itä-Eurooppaa talvituhoja on havaittu niin syysvehnällä kuin -rapsilla. Tuhot ovat kuitenkin jääneet pienemmiksi, kuin mitä talven aikana ehdittiin pelätä. Kuivuuden lisäksi kuitenkin myös kylmät sääolot ja halla ovat viime päivinä aiheuttaneet huolta. Ranskalainen analyytikkofirma Strategie Grains ennustaa Euroopan viljasadon kasvavan lähes 10 miljoonalla tonnilla 305 miljoonaan tonniin. Suurin kasvu tulee vehnästä.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Samankaltaista sisältöä