Olet täällä

VYR:n kasvustoseuranta - varmista tauti- ja laontorjunta sekä typen riittävyys

Kevätviljakasvustot näyttävät pääosin reheviltä ja elinvoimaisilta. Rehevillä kasvustoilla tauti- ja laontorjunta on tarpeen ja typen riittävyys pitää varmistaa. Osa kasvustoista on kellastunut liiallisen märkyyden vuoksi. VYR:n kasvutilanneseurannan asiantuntijaraadin mukaan satonäkymät ovat melko tavanomaiset ainakin määrän suhteen.

Lämpöä tarvitaan

Uudellamaalla ja Hämeessä kasvustot ovat pääsääntöisesti reheviä ja hyväkuntoisia. Sateet ovat paikoitellen aiheuttaneet kellastumia. Lisälannoituksia on tehty kasvustoille, joiden satopotentiaali on hyvä. Tautiruiskutuksia on jo tehty ja tehdään myös lisää. Syysvehnästä on odotettavissa keskimääräinen sato, kevätvehnästä jopa hieman keskimääräistä parempi. Rukiista odotetaan vähintään tavanomaista satoa. Mallasohrakasvustot ovat runsaita.

Lisälannoituksia tehty erityisesti valkuaispitoisuuden nostamiseksi

Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa kevätviljat ovat tavallista rehevämpiä, mutta joukossa on märkyydestä kärsineitä kasvustoja. Syysviljat jäivät paikoitellen harvoiksi. Kaurakasvustot ovat tasaisia kun taas ohran sato-odotukset ovat viljoista heikoimmat. Öljykasvien satonäkymät ovat hyvät. Lisälannoituksia on tehty melko paljon valkuaispitoisuuden nostamiseksi, kasvuston hyvän satopotentiaalin vuoksi sekä sateista kärsineiden kasvustojen virkistämiseksi. Kasvunsäätelyä ja tautitorjuntaa on tehty paljon ja tautiruiskutukset ovat käynnissä.

Ravinnepuutokset näkyvissä

Keski-Suomessa kylmä kasvukauden alku kasvatti juuristoa ja kasvustot ovat parempia kuin vuosiin. Syysvehnät ja -rypsit ovat suhteellisen harvoja, mutta ruis näyttää paremmalta. Lisälannoituksia on annettu joillekin kasvustoille ja tautiruiskutukset ovat käynnissä. Ohralla esiintyy melko paljon verkkolaikkua. Eteläisessä Keski-Suomessa vaivaa kuivuus, mutta pohjoisemmassa sato-odotukset ovat hyvät.

Etelä-Pohjanmaalla osa kevätviljakasvustoista on hyvässä kasvussa, osa on kärsinyt märkyydestä ja kellastunut. Eri ravinnepuutokset ovat voimakkaasti näkyvissä. Syyskylvöt näyttävät pääosin hyviltä. Lisälannoituksia on annettu vain murto-osalle kasvustoista, mutta hivenruiskutuksia on tehty paljon. Tautiruiskutukset tehdään tämän ja ensi viikon aikana. Rehu- ja tärkkelysohran sadossa voi olla suurtakin vaihtelua. Kauran uskotaan selvinneen alkukesästä parhaiten. Öljykasvit näyttävät pääosin hyviltä tai jopa erinomaisilta. Tuholaisia on ollut vähän.

Keski-Pohjanmaalla on hyvin eri vaiheissa olevia kasvustoja. Kevätviljat ovat korrenkasvuvaiheessa, kevätrypsi kukinnan alussa. Keski-Pohjanmaan rannikkoalueilla esiintynyt kuivuus on jo pienentänyt satoa. Pääosin kasvustot ovat hyväkuntoisia, pensomista on tavallista enemmän. Hivenlannoitteita, etenkin mangaania, on annettu jonkin verran. Tautiruiskutuksia ei ole tehty juuri lainkaan.

Sadosta toivotaan tavanomaista

Pohjois-Pohjanmaalla kevätviljat ja öljykasvit näyttävät hyviltä. Lisälannoituksia ei ole annettu. Tautiruiskutukset ovat parhaillaan meneillään. Satonäkymät riippuvat lämpösummasta, mutta satoa voi tulla normaalia enemmän. Kasvukausi on kaksi viikkoa myöhässä.

Pohjois-Savossa kasvustot ovat pääosin tiheitä. Lisälannoituksia ei ole tehty juuri lainkaan ja kasvinsuojeluruiskutukset ovat käynnissä. Tautiruiskutuksiin on liian aikaista. Ohran viimeisistä kylvöistä on vajaat kolme viikkoa aikaa, joten satonäkymiä on vaikea arvioida. Rukiista ja kaurasta ennustetaan normaalisatoa. Öljykasvien satonäkymät ovat tavanomaisella tasolla, vaikka myöhäinen korjuu huolestuttaa.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Samankaltaista sisältöä