Olet täällä

Koloradonkuoriaisen tarkkailu on nyt ajankohtaista

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, että kaikkien perunanviljelijöiden tulee omatoimisesti tarkkailla perunakasvustoja koloradonkuoriaisten varalta.

Viileä alkukesä ei ole suosinut koloradonkuoriaisten kehitystä eikä Suomessa ole tänä kesänä löydetty vielä yhtään esiintymää. Suomen lähialueilla talvehtineet kuoriaiset ovat kuitenkin jo nousseet perunakasvustoihin ja sopivien ilmavirtausten mukana kuoriaisia on saattanut kulkeutua Suomeen. Kaakkois-Suomi ja Etelä-Savo ovat suurimman riskin aluetta.

Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja ELY-keskuksen tarkastajat. Omatoimista torjuntaa ei pidä tehdä, koska se vaikeuttaa viranomaisten torjuntatoimien onnistumista.

 

Kuoriaisen tunnistaa mustista pitkittäisraidoista keltaisessa selässä

Tähän aikaan perunakasvustoista voi löytyä aikuisia koloradonkuoriaisia ja lämpimiltä paikoilta myös toukkia. Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin mittainen ja sen keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa, etuselkä on oranssi mustilla pilkuilla.

Munasta vastakuoriutunut toukka on noin 1–2 millimetriä pitkä ja tummahko. Toukat kehittyvät nopeasti ja niiden kuperan selkäosan väri muuttuu pian oranssin-punertavaksi. Pää on musta ja kummassakin kyljessä alhaalla on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli 10 millimetrin mittainen.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helposti havaittavia pesäkkeitä.

 

Ilmoita havainnoista päivystysnumeroon

Evira kehottaa soittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä päivystysnumeroon, joka on 040 801 4407 (klo 9–20, myös viikonloppuisin). Puhelun yhteydessä Evira antaa ohjeet jatkotoimista.

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta sekä toimintaohjeet kuoriaisen esiintymistä epäiltäessä.

 

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Kommentit

Samankaltaista sisältöä