Olet täällä

Kuminapellosta saunakukan syystorjunta

Kuminapellosta saunakukan syystorjunta

Tänä vuonna kylvetyt kuminakasvustot ovat nyt vauhdikkaassa kasvussa. Valitettavasti myös rikkakasvit – ja erityisesti saunakukka. Vaikka ohjeenmukaisilla rikkakasvien torjuntaohjelmilla on saatu saunakukka alkuvaiheessa hallintaan, valmisteiden teho ei enää estä uusien saunakukkien taimettumista. Saunakukkaa voidaan torjua Matrigonilla, mutta valmiste ei tehoa kukkiviin saunakukkiin.

Jos nyt kasvustossa on isoja jo kukkivia saunakukkia, ne tulee torjunta seuraavasti:

1. KÄSINKITKENTÄ

Tämä on ehdottomasti paras tapa hävittää saunakukat kasvustosta, jos niitä ei ole lohkolla runsaasti.

Nosta ne ylös maasta juurineen. Nyt maan ollessa kosteata, ne irtoavat pellosta helposti.

Suuret saunakukat saa varmimmin tuhottua nostamalla ne maasta juurineen ylös.Keväällä aikaisin kylvetty kumina on kehittynyt jo 6 –lehtiasteelle. Matrigon käsittely on tässä vaiheessa kuminan kannalta mahdollista tehdä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. NIITTO

Saunakukkien niitto mieluiten kesantomurskaimella. Niitä kasvusto mahdollisimman alas niin että myös kuminan ylälehtiä katkeaa. Valitettavasti niitossa saunakukka ei yleensä kuole, vaan lähtee maan rajasta tai varresta kasvattamaan uutta alkua. Niitosta noin 3 kolmen viikon kuluttua saunakukat voi torjua Matrigonilla. Tarkista että ruiskutushetkellä kuminassa on vähintään 6 kasvulehteä (Matrigon ohjeessa on 7 lehteä, mutta kokemukset ovat osoittaneet että 6 lehteä riittää.)

Matrigon 72 SG ruiskutus

Matrigon tehoaa hyvin ruusukeasteella olevaan saunakukkaa ja noin 20 cm korkeaan ohdakkeeseen ja valvattiin. Valmiste tehoaa myös varsin hyvin taimiasteella olevaan linnunkaaliin, hevonhierakkaan, peltovillakkoon, pihasaunioon ja siankärsämöön. Jos satovuoden kasvustoon on tullut ongelmaksi apila, Matrigon tappaa sen. Voikukkaongelmaa valmiste myös pellossa vähentää. Ruiskutettaessa lämpötilan tulee olla vähintään +12 C, mieluiten lähimpänä +20 astetta. Tee ruiskutus mieluiten auringonpaisteella iltapäivällä. Matrigonin käyttömäärä 110 - 140 g/ha. Lisää mukaan Silwet Gold kiinnitettä 0,1 l/ha.

Kuvassa oikealla on kuminakasvusto ruiskutettu viime syksynä Matrigonin ja Silwet Goldin seoksella. Heinäkuun lopussa otettu kuva kertoo tehon saunakukkaan ja puna-apilaan. Vasen puoli käsittelemätön.

 

 

 

viljelijänberner.fi

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä