Myöhäisissä puinneissa viljan laadun varmistamisen tärkeys korostuu

Sadonkorjuun edetessä huonot erät ovat lisääntyneet kaupan ja teollisuuden vastaanotossa, vaikka tilanne viime vuoteen nähden onkin parempi.

Vilja-alan yhteistyöryhmä (Vyr) kehottaa tutkituttamaan viljan laadun ja turvallisuuden ennen käyttöä etenkin myöhäisissä puinneissa. Sadonkorjuun edetessä huonot erät ovat lisääntyneet kaupan ja teollisuuden vastaanotossa, vaikka tilanne viime vuoteen nähden onkin parempi.

Hylättyjä viljaeriä ei rehuksi eikä kylvösiemeneksi

Elintarvikeraja-arvon ylittäviä toksiinipitoisuuksia on löytynyt erityisesti Kanta-Hämeestä itään päin rajoittuvan alueen viljaeristä, lähinnä kaurasta ja vehnästä. Hylättyjä viljaeriä ei voi käyttää rehuksi. Niitä ei myöskään suositella käytettävän kylvösiemeneksi, sillä se siirtää hometoksiiniongelman seuraavalle kasvukaudelle. Hylätyt viljaerät täytyy osoittaa mahdollisuuksien mukaan energiakäyttöön.

Lokakuun loppuun tai sitä myöhemmäksi ajoittuvaa viljan puintia ei suositella, ellei satoa saada erilliseen varastosiiloon. Viljaa voidaan käyttää vasta kun sen laatu ja turvallisuus on varmistettu analyysein. Itäneitä viljoja ei voida käyttää.

Korjaamatta jäävä vilja parasta kyntää peltoon

Korjaamatta jäävä, heikkolaatuinen vilja on parasta murskata peltoon kelien kuivahdettua tai ensimmäisten pakkasten jälkeen. Kyntö on paras tapa, sillä se ei aiheuteta ongelmia seuraavalle kasvukaudelle. Ensi keväänä tällaiselle lohkolle ei kannata kylvää samaa viljaa, vaan ottaa tehokas viljelykierto käyttöön.

Kotieläintila – varmista viljan laatu analyysein

Kotieläintilojen kannattaa varmistaa ruokintaan käytettävän viljan turvallisuus analyysein, sillä korkeat toksiinipitoisuudet aiheuttavat eläimillä hedelmällisyyshäiriöitä, ruokahaluttomuutta ja tuotosten laskuja.

Viljaerä tulee kierrättää kuivurissa huolellisesti alle 14 prosentin kosteuteen niin, että epäpuhtaudet poistuvat tehokkaasti. Sadon laatua voidaan parantaa myös lajittelulla ennen käyttöä. Lakoontuneesta viljasta huonot kohdat kannattaa puida erikseen ja säilyttää erät erillään.

Viljan jyvien murskesäilöntä hapolla katkaisee hometoksiinien muodostumisen. Murskesäilöntä ei kuitenkaan enää auta, jos sadossa on jo ehtinyt muodostua punahomeen toksiineita. Siksi viljan hometoksiinien pikamittaus on niillekin suositeltavaa ennen säilöntää. Pikamittauksia tekevät Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Luonnonvarakeskus Luke, Suomen Viljava Oy, Västankvarnin koetila sekä viljan vastaanottopaikat.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (Vyr)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja