Olet täällä

Omenatarhat ylsivät kelpo satoon – talviomenalajikkeita löytyy vielä kaupoista

Ammattimaisesti viljellyn omenan kokonaissato oli vuonna 2017 noin 6,5 miljoonaa kiloa, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto arvioi. Satoa saatiin koleasta kasvukaudesta huolimatta suunnilleen saman verran kuin vuonna 2016, jolloin sato oli 6,4 miljoonaa kiloa.

Kesän viileys ei haitannut talvilajikkeiden kasvua samalla tavalla kuin kesä- ja syyslajikkeiden kasvua. Talviomenia kerättiin ammattiviljelmiltä tänä vuonna noin neljä miljoonaa kiloa, mikä on lähes normaalin satovuoden määrä.

Omenasato pääosin tuorekulutukseen

Omenaa viljellään ammattimaisesti noin 300 tilalla, 670 hehtaarilla. Omenan pääviljelyalueet ovat Ahvenanmaa, Lounais-Suomi ja Länsi-Uusimaa, mutta viljelyalueita löytyy myös Hämeestä, Kaakkois-Suomesta ja Etelä-Savosta.

Kotimaisten ammattitarhojen omenasato menee pääosin tuorekulutukseen.

Kotimaista omenaa saa edelleen kaupoista

Talvilajikkeiden, kuten Santanan ja Rubinolan, myyntikausi jatkuu edelleen kaupoissa.

Tähän aikaan vuodesta myyntiin tulevat omenat ovat pääasiassa Ahvenanmaan laadukkaista, nykyaikaisista varastoista.

Syö omena kuorineen

Kotimaista omenaa ei kannata kuoria, vaan huuhtelu puhtaalla vedellä riittää. Kuorikerroksessa piilee omenan terveellisin osa, jossa flavonoidipitoisuus on moninkertainen hedelmälihaan verrattuna.

Osa lajikkeista kehittää kypsyessään ympärilleen vahakerroksen, jota ei kannata säikähtää. Kyseessä on omenan luontainen vaha, joka suojaa hedelmää ja sen säilymistä hyvänä varastoinnin aikana.

 

Kuvan ja uutisen lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

Kommentit

Samankaltaista sisältöä