FAO:n ruuan hintaindeksi nousi – vetureina maissi ja vehnä

Maissin ja vehnän tuotannon ennustetaan laskevan tulevalla satokaudella.

FAO:n laskema ruuan hintaindeksi nousi maaliskuussa 1,1 prosentin verran helmikuun lukemista. Viime vuoden maaliskuuhun verrattuna nousua on 0,7 prosenttia.

Ruuan hintaindeksi lasketaan viiden maataloushyödykkeen, liha, maito, viljat, sokeri ja kasviöljyt, hintaindekseistä.

Viime kuussa hintanoteeraukset laskivat sokerilla ja useimmilla kasviöljyillä. Maissilla, vehnällä ja osalla maitotuotteista sen sijaan hintakehitys oli vankasti nousujohteinen.

Viljojen hintakehitys kasviöljyjä positiivisempaa

FAO:n laskema viljojen hintaindeksi jatkoi viime kuussa nousua. Indeksi oli noin 2,7 prosenttia korkeampi kuin helmikuussa ja jopa 12,1 prosenttia korkeampi verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Vehnän hinnat nousivat viime kuussa pääsääntöisesti epäsuotuisten sääolosuhteiden vuoksi. Yhdysvalloissa on kärsitty pitkittyneestä kuivuudesta ja Euroopassa kylmästä ja märästä säästä.

Maissin vahvaa hintakehitystä tukee edelleen maailmanlaajuinen kysynnän kasvu ja sato-odotusten hiipuminen Argentiinassa.

FAO:n hintaindeksi kasviöljyille laski maltillisesti viime kuussa. Syynä ovat hintojen pudotukset soija-, rapsi- ja auringonkukkaöljyllä.

Palmuöljyn hinta sen sijaan vahvistui viime kuussa, sillä oletuksella, että EU jatkaa palmuöljypohjaisen biodieselin tuontia Indonesiasta.

Viljojen tuotanto laskussa, varastot vankkoja

Viime vuonna viljojen tuotanto kohosi ennätyslukemiin ja oli jopa 33 miljoonaa tonnia enemmän kuin vuonna 2016.

Tälle vuodelle FAO ennustaa maailman maissin ja vehnän tuotannon laskevan.

Globaalin vehnän tuotannon ennustetaan laskevan 750 miljoonaan tonniin, eli noin prosentin verran viime vuodesta. Yhdysvaltojen tuotannon ennustetaan palautuvan viime vuoden notkahduksesta, mutta Kiinan, Intian ja Venäjän tuotantomäärien ei uskota yltävän viime vuoden ennätyslukemiin.

Rehuviljapuolella tuotannon arvioidaan myös laskevan. Argentiinassa sää ei ole suosinut maissisatoa ja Brasiliassa maissialaa on vaihdettu soijalle. Myös Etelä-Afrikassa hintakehitys on suosinut siirtymään pois maissin tuotannosta.

FAO ennustaa, että maailman viljavarastot ovat kuluvan kauden päätteeksi lähes 748 miljoonaa tonnia, eli noin 4 prosenttia suuremmat kuin edeltävän kauden päättyessä.

Uusi varastoennätys on ennen kaikkea yltäkylläisen vehnävaraston ansiota. Runsas varastotilanne puskuroi jonkin verran tulevalle satokaudelle ennustettua tuotannon laskua.

Lähde: FAO

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja