Vehnän viljely ei kiinnosta Uudessa-Seelannissa entiseen tapaan

Uudessa-Seelannissa syksyn kylvösesonki on parhaillaan käynnissä. Paikalliset viljelijät ovat kertoneet vähentävänsä vehnän kylvöalaa, mikäli ostajat eivät pian osoita kiinnostustaan kotimaista satoa kohtaan.

Uudessa-Seelannissa syksyn kylvösesonki on parhaillaan käynnissä. Paikalliset viljelijät ovat kertoneet vähentävänsä vehnän kylvöalaa, mikäli ostajat eivät pian osoita kiinnostustaan kotimaista satoa kohtaan, uutisoi Stuff-uutispalvelu.

Ostajia halutaan herätellään

Stuff-uutispalvelun haastatteleman viljelijän mukaan hinnat ovat olleet viime vuosina alle kannattavuuskynnyksen.

Vehnämarkkinoilla on tällä hetkellä todella hiljaista, eikä se houkuttele viljelijöitä sitoutumaan vehnän viljelyyn.

Tällä hetkellä viljelijät kaipaavat ostajilta signaalia siitä, mitä maahan tulisi laittaa.

Myllyvehnä ei houkuttele

Paikallisen kylvöennusteen laatijan (AIMI) mukaan etenkin myllyvehnän pinta-ala olisi edelleen tälläkin satokaudella laskussa.

Viljelijäkyselyn mukaan aikeissa olisi kylvää ainoastaan puolet viime vuoden tuotantoalasta. Tosin kylvösesongin edetessä lukemat voivat vielä muuttua.

Uudessa-Seelannissa myllyvehnän edellinen kokonaissato oli yhteensä 82 000 tonnia, kun se vielä vuotta aiemmin oli 107 500 tonnia.

Rehuvehnä kilpailee hinnalla

Sen sijaan rehuviljojen viljelyalan uskotaan nousevan tällä satokaudella. Viljelyinnostus rehuviljoja kohtaan on kasvussa, sillä rehuohran ja -vehnän hinnat ovat olleet myllyvehnään nähden hyvin kilpailukykyisiä.

Ensi vuoden hintatasoa ei ole vielä julkaistu, mutta tämän vuoden myllyvehnästä on tarjottu ilman sopimusta parhaimmillaan noin 400 NZD/tonni eli noin 230 euroa/tonni. Tulevan sadon rehuvehnän hinta liikkuu vain noin kympin alemmalla tasolla.

Uutispalvelun haastattelema viljelijä kertoo, että hinnat ovat nousseet viimeisen vuoden aikana, mutta eivät vielä riittävästi.

Keskisato 12 tonnia

Uudessa-Seelannissa syyskylvöt tehdään yleensä huhti-toukokuussa ja sato korjataan tammi-maaliskuun välisenä aikana. Kevään kylvösesonki on elokuusta marraskuuhun ja sadonkorjuu helmikuusta huhtikuuhun.

Vehnän keskimääräinen hehtaarisato Uudessa-Seelannissa on noin 12 tonnia/hehtaari, kun satoa kastellaan tavanomaisesti.

Uusi-Seelanti pitää otteessaan myös maailmanlaajuista vehnän satoennätystä. Syysvehnälajike Oakley ylsi viime vuonna huimaan satoennätykseen, 16 791 kg/hehtaari.

Ennätyssato korjattiin 11,89 hehtaarilta ja se päätyi rehuksi lypsykarjalle.

Ennätyssadosta voi lukea lisää tästä.

Lähde: Stuff

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja