ProAgria: Kuivuus piinaa – miten selvitään?

Kasvintuotantotilojen katseet ovat tulevien vuosien satojen turvaamisessa, mutta kotieläintiloilla on mietittävä talvikauden rehustusta.

Viljakasvustojen ja nurmien heikko kasvu on saanut sekä kasvi- että kotieläintilat miettimään, miten selvitä vaikeasta tilanteesta, ProAgria uutisoi.

Kasvitiloilla keinot vaikuttaa olemassa olevien kasvustojen kasvuun ovat rajalliset, joten katseet onkin käännettävä viljelyn onnistumisen varmistamiseen tulevina kasvukausina. Kotieläintiloilla puolestaan mietitään tulevan talvikauden rehustusta.

Uutta ajattelua kasvivalintoihin

Kasvitiloilla kannattaa nyt tarkastella huolella, mitkä kasvustoltaan heikot peltolohkot sopisivat syyskylvöihin. Viljelyyn liittyviä riskejä voi pienentää monipuolistamalla viljelyä syyskylvöisillä lajeilla, kuten syysviljoilla ja -öljykasveilla, monivuotisilla kasveilla sekä viherlannoitusnurmilla.

Erilaisina kasvukausina on havaittu, että parhaiten ovat menestyneet aikaisin kylvetyt kasvustot. Jatkossa kylvöille onkin lähdettävä totuttua aikaisemmin.

Miten turvata rehun riittävyys?

Erityisesti luomukotieläintiloilla huoli rehujen saatavuudesta on vakava. Nautojen, lampaiden, vuohien ja hevosten rehun päiväannoksen kuiva-aineesta vähintään 60 % on oltava peräisin karkearehusta ja rehun tuotettu luonnomukaisesti.

Luomukasvintuotantotilojen ja luomukotieläintilojen yhteistyölle on tällaisena vuonna erityinen tarve. Luomukasvintuotantotiloilla voidaan korjata yksi sato toisen siirtymävaihevuoden viherlannoitusnurmilta ilman viljelyn ja tukiehtojen asettamia rajoituksia. Siirtymävaiheessa olevien luomukasvintuotantotilojen kannattaa tarjota viherlannoitusnurmia kotieläintilojen korjattavaksi.

Säilörehunurmista on mahdollista saada vielä satoa, jos saadaan tuntuvia sateita kesän aikana. Kotieläintiloilla kannattaa lisäksi harkita kuitenkin heikkojen ja epätasaisten viljakasvustojen korjaamista kokoviljasäilörehuksi. Tällöin on jätettävä tekemättä viljakasvustojen kasvunsäädekäsittelyt ja varottava fenoksihappojen (esim. MCPA) käyttöä rikkatorjunnassa. Huonosti orastuneiden viljakasvustojen päälle on vielä mahdollista kylvää yksivuotista nurmea syyskorjuuseen, mikäli kylvöjen jälkeen on odotettavissa useita vähintään 15-20 mm:n sateita (kokonaissademäärä vähintään 20-50 mm).

Alueilla, joilla saadaan yleensä kolme säilörehusatoa, kannattaa varautua panostamaan lannoitukseen. Lannoituksessa on kiinnitettävä huomio hivenravinteisiin, eikä pelkästään typpeen, sillä kuivuus näkyy hivenravinnepuutoksina nurmikasvustoissa. Harkittavia vaihtoehtoja ovat myös tavanomaisilla tiloilla viherlannoitusnurmien ja luonnonhoitopeltojen niitto rehuksi.

Sika- ja broilertiloilla, joiden ruokinta perustuu viljaan, tilanne on hankalampi. Kuivuudesta johtuen kotieläintiloilla voidaan joutua tekemään äärimmäisiä toimenpiteitä kuten eläinten myyntejä rehun riittävyyden varmistamiseksi.

Lähde: ProAgria

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja