Olet täällä

Viljan laatua mittaavan Grain Sense -laitteen kauppa käy vilkkaana

Viljan laatua mittaavan Grain Sense -laitteen kauppa käy vilkkaana

Grain Sense mittari luovutettiin Sikarinki Oy:n Kari Saalastille. Mittari tulee käyttöön 3000 lihasian sikalaan, jossa se mahdollistaa entistä tarkemman ruokinnan suunnittelun ja toteuttamisen.

Saalasti kuuli Grain Sensestä ensimmäistä kertaa jo ennen kuin se oli edes markkinoilla ja kiinnostus heräsi silloin. Kun sitten tuli tieto, että laite tulee Viljelijän Bernerin myyntiin ja Ylivieskassa oli esittely, piti sinne lähteä katsomaan.

Ykä Marjasen opissa Sikarinki Oy:n Antti Isoherranen ja Kari Saalasti.Mittaria tullaan käyttämään apuna sikojen ruokinnan suunnittelussa ja tarkentamisessa. Grain Sense mahdollistaa yhtenä rehun pääkomponenttina olevan ohran valkuaispitoisuuden ajantasaisen seurannan ja rehureseptin muokkaamisen kunkin viljaerän laadun mukaan. Mittarin avulla saadaan taloudellista hyötyä, kun rehun kulutusta pystytään säätelemään entistä tarkemmin. Tarkasti toteutettu ruokinta tuo hyötyjä myös sikojen lihaprosentin parantumisen kautta.

 

Toinen käyttökohde mittarille on viljaerien analysointi jo hankintavaiheessa. Sikalaan ostetaan viljaa useilta eri tiloilta ja Grain Sense mahdollistaa erien tarkemman hinnoittelun niiden laadun mukaan ilman, että näytteitä täytyy lähettää laboratorioon.

Mittari on vasta saatu tilalle, joten tarkkoja lukuja sen tuomasta taloudellisesta hyödystä on vielä vaikea sanoa. Saalasti kuitenkin arvioi, että mittaamisesta saatavat edut tulevat olemaan huomattavia. Kun yksikkökoko on suuri, pienetkin muutokset esim. rehun kulutuksessa vaikuttavat todella paljon.

viljelijänberner.fi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä