Olet täällä

Tulevaan satokauteen valmistautuminen Wisu-viljelysuunnitteluohjelmalla

Talvi lähestyy ja sadonkorjuut on juurikkaitakin myöten pitkälti tehty. Tässä vaiheessa on hyvä käydä läpi kulunutta kasvukautta ja lähteä jo suunnittelemaan tulevaa. Mikäli lohkokirjanpito ei ole vielä ajan tasalla, sinne kannattaa kirjata 2019 kasvukauden tapahtumat ja muistiinpanot talteen. Tehtyjä havaintoja on hyvä käydä läpi ja miettiä mitä se tarkoittaa tulevan kasvukauden suunnittelun ja toteutusten kannalta.

Viljelysuunnitteluohjelma Wisusta löytyvä viljelykiertosuunnitelma auttaa suunnittelemaan kasvivalintoja pitkäjänteisesti tulevaisuuteen. Viljelykierron tärkeyttä agronomiselta kannalta ei voi liikaa korostaa, mutta sen suunnittelusta voi olla hyötyä myös muuttuvien kustannusten hallinnassa. Suunnitelma, johon voi ainakin pääpiirteittäin nojautua, auttaa esimerkiksi tuotantopanosten oikea-aikaisessa hankinnassa; lannoitteiden vuosittainen hintasykli on hyvä tapa säästää, mikäli tietää tarvittavat lannoitteet ajoissa ja maksuvalmius on riittävä.

Wisun lannoitussuositus auttaa valitsemaan mahdollisimman sopivat lannoitteet jokaiselle lohkolle muun muassa kasvin, satotavoitteen ja viljavuustietojen määrittämän ravinnetarpeen mukaan. Voit hyödyntää myös tilan omaa lannoitevalikoimaa.

Kun tarvittavat lannoitteet ja siemenet on suunniteltu Wisuun, tarvikesaldo auttaa määrittämään hankittavat määrät. Sinne voi myös lisätä jo varastosta löytyvän tuotantopanoksen määrän, jonka avulla Wisu näyttää selkeästi paljonko tulee hankkia lisää. Samalla voi miettiä lannoitteiden kohdalla säkkijakoa, mikäli kokee sen helpottavan käytännön työtä esimerkiksi kylvöjen aikana.

Talven aikana on hyvä käydä läpi myös kalkitustarpeita. Wisu antaa kalkitussuosituksen ja suosittelee sopivinta kalkkia riippuen maan pH-, magnesium- ja kalsium-arvoista. Vaikka raaka-aineiden tuottajahinnat ovatkin matalalla tasolla, voi riittävän panos-hyöty- suhteen löytää kalkitsemalla happamimpia maita ja näin nostaa lohkojen pH-keskiarvoa sekä potentiaalisesti tilan keskisatoja.

Talvi on myös yleinen aika ottaa maanäytteitä, ainakin ennen tai jälkeen kun maa on jäässä. Wisusta voit tarkistaa mitkä näytteet ovat menossa vanhaksi ja uusia ne; voit tehdä näytteenottosuunnitelman ja tehdä myös sähköisen tilauksen Eurofinsin viljavuusnäytepalveluun suoraan Wisun kautta. Viljavuusnäytteet tulee uusia 5 vuoden välein ja näyte tulee ottaa jokaiselta yli 0,5 hehtaarin peruslohkolta erikseen. Näytteiden voimassaolo lasketaan näytteenottopäivän perusteella.

Näillä eväillä pääsee hyvin alkuun 2019 vuoden saattamisessa päätökseen ja tulevan kasvukauden suunnittelun aloittamisessa. Toivotaan hyviä kalkituskelejä talveksi ja hyvää talvehtimista syysviljoille!

Eero Mäkipää
Sovellusneuvoja, kasvinviljelijä

Mtech Digital Solutions Oy
Minun Maatilani ohjelmistoratkaisut

www.minunmaatilani.fi
www.minunmaatilani.fi/wisu
www.minunmaatilani.fi/tilaa

Kommentit

Samankaltaista sisältöä