Olet täällä

RGT Planet vakuutti Artjärvellä

Valkilan tilan puodissa on tarjolla monenlaisia oman maan viljatuotteita ruisjauhoista ohrasuurimoihin. Kaikki tilalla tuotettu vilja ei toki päädy omaan jatkojalostukseen ja esimerkiksi ohra tuotetaan pääasiassa maltaaksi. Vuonna 2013 tilan yrittäjinä aloittaneet Kati ja Tuomo Wirman viljelevät tällä hetkellä noin 250 hehtaarilla ruista ja kevätviljoja. Ahkerina apulaisina ovat perheen kolme lasta Teemu, Vilho ja Ilona.

RGT Planet valikoitui mukaan tilan viljelykiertoon viime vuonna.

”Olimme kuulleet lajikkeesta paljon hyvää muilta alueen viljelijöiltä. Siemen hankittiin paikalliselta Tilasiemen-pakkaamolta Kallioharjun tilalta”, kertoo Tuomo.

Vuosi 2018 oli Artjärvelläkin armottoman kuiva ja se kostautui myös mallasohran satotasoissa. Halkeileva peltomaa ei viittaa liialliseen vedensaantiin tänäkään vuonna, mutta kasvustojen kunto lupaa hyvää.

”Tähkistä löytyy nyt keskimäärin 20-26 hyvin täyttynyttä pulleaa jyvää”, kertoo Tuomo.

Korkea lannoitus kannattaa

RGT Planet kylvettiin tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin, jo huhtikuun viimeisellä viikolla. Osa pelloista oli kultivoitu syksyllä ja osassa sänkipeite rikottiin keväällä lautasmuokkaimella.

”Yksi parhaista puolista näissä uudentyyppisissä mallasohrissa on se, että lajike pystyy hyödyntämään korkeita lannoitustasoja”, kertoo Tuomo.

RGT Planet sai typpilannoitusta tänä vuonna yhteensä 120 kiloa hehtaarille kahteen osaan jaettuna. Osalle pelloista oli levitetty keväällä myös naudan lietelantaa yhteistyössä paikallisen karjatilan kanssa.

”Levitys tehdään nykyään maanra- kenteelle suotuisammalla letkulevityskalustolla”, huomauttaa Kati.

Peltomaiden kasvukuntoon on Valkilassa panostettu myös käyttämällä maanparannukseen tarkoitettuja tuotteita kuten rakennekalkkia.

Lajike meni jatkoon

Kesän aikana RGT Planetista on torjuttu rikat kerran ja tautiaineita on ajettu kahdesti. Kasvusto on käsitelty myös korrensääteellä.

”Lajike vaikuttaa hyvin taudinkestävältä. Tautipaine on pysynyt kurissa”, kertoo Tuomo.

Ohran puintitöihin tilalla päästiin tänä vuonna syyskuun alkupuolella ja keskisadoksi saatiin ennakko-odotusten mukaisesti noin 6 000 kiloa hehtaarilta.

”RGT Planet on vakuuttanut viljelyvarmuudellaan ja satoisuudellaan, joten kyllä sitä ensi vuonnakin kylvetään”, summaa Tuomo.

RGT Planet www.tilasiemen.fi

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä