Syysruisvehnässä potentiaalia Anoran viljelysopimuksiin

Anora on merkittävä viljanostaja Suomen markkinoilla. Anoran tarve on vuosittain yli 200 000 tonnia ohraa, jonka hankintaan kokonaisuudessaan Suomesta Anora on sitoutunut. Lisäksi tällä hetkellä prosesseissa käytetään pieniä määriä vehnää täydentämään ohratärkkelystä. Anoran hankintapäällikkö Kari Kiltilä on tehnyt pitkän uran viljakaupan parissa ja hän kertoo viime vuoden markkinamyllerrysten olleen ennennäkemättömiä ja saaneet Anoran harkitsemaan uusia viljalajeja hankintaan.

Syysruisvehnä hyvä kandidaatti ominaisuuksiensa puolesta

Hankintapäällikkö Kari Kiltilä kertoo, että haastavien kesien jatkuessa Anora on aktiivisesti pyrkinyt saamaan uusia kasvilajeja mukaan prosesseihin. Tällä hetkellä lupaavimpana uutena lajina näyttäytyy syysruisvehnä, joka on satovarma kasvi ja jolla ei ole sitkoa haittaamassa teollisuusprosessia toisin kuin vehnällä. Ulkomailta tuoduista ruisvehnäeristä on tehty jo testejä ja marraskuun 2023 aikana on tarkoitus ajaa testieriä läpi prosessista Suomessa tuotetulla ruisvehnällä. Jos kaikki menee suunnitellusti, niin kevättalvella 2024 on tarkoitus aloittaa viljelysopimusten teko jo kasvussa olevista ruisvehnäkasvustoista. Alustavasti Kiltilä lupaa mahdollisen hinnoittelun osuvan vehnän ja ohran hinnoittelun välimaastoon.

Mallasohratyyppinen ohra on Anoralle ideaali

Minkälainen sitten tulisi olla jatkossakin Anoran pääraaka-aineena käyttämän ohran? Anora kerää laajasti lajiketietoa ostamistaan viljaeristä ja julkaisee sitä myös avoimesti verkkosivuillaan. Kaikista soveltuvimpia ohralajikkeita Anoran prosesseihin on Kiltilän mukaan mallasohratyyppiset isojyväiset ja tasalaatuiset ohrat. Myös tärkkelyspitoisuus on luonnollisesti tärkeä ominaisuus. RGT Planet on yksi malliesimerkki isojyväisestä ja tasalaatuisesta lajikkeesta, jota Anora mielellään ostaa. Uutuuslajikkeista Sting on Anoran mittareilla täydellinen ohralajike, koska sillä on ohralajikkeiden korkein tärkkelyspitoisuus ja jyväkoko sekä seulontatulosten perusteella se on yksi tasalaatuisimmista lajikkeista. Monitahoisten ohrien osuus Anoran ostamasta ohrasta on tippunut viime vuosina merkittävästi ja nykyisin kaksi kolmasosaa Anoran ostamasta ohrasta onkin kaksitahoisia ohria. Kiltilä toteaa lopuksi, että monitahoisten ohrien jyvän laatu ei läheskään aina ole Anoran toivomalla tasolla.

>> Tutustu Tilasiemenen ruisvehnälajikkeisiin

Artikkeli on julkaistu myös Tilasiemen Siemenoppaassa 2024

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja