Olet täällä

Viljan ostomäärät edellisvuoden tasolla - Viljan hinnat laskivat

Kotimainen teollisuus ja viljan välittäjät ostivat vuonna 2019 viljaa suoraan maatiloilta yhtä paljon kuin edellisvuonna – yhteensä 1,8 miljardia kiloa.

"Eniten eli yli kolmannes oli ohraa. Kauraa siirtyi markkinoille 559 miljoonaa kiloa, mikä on edellisvuotta 85 miljoonaa kiloa vähemmän. Vehnän ostoja tehtiin myös edellisvuotta vähemmän eli 427 miljoonaa kiloa. Rukiin ostomäärä oli sata miljoonaa kiloa, mikä kattaa määrällisesti vuosittaisen käytön", yliaktuaari Sirpa Karppinen kertoo.

Viljan tuottajalle vähemmän

Viljojen tuottajahintoja seurataan kuukausittain ja niiden mukaan kaikkien viljojen hinnat laskivat loppukesällä 2019. Ohran keskimääräinen perushinta vuonna 2019 oli 166 euroa tonnilta, mikä on neljä prosenttia edellisvuotta vähemmän. Rukiin tuottajahinta oli keskimäärin 168 euroa tonnilta, seitsemän prosenttia vähemmän. Kauralla vastaava perushinta oli 171 euroa tonnilta, neljä prosenttia vähemmän. Peruslaatuisesta vehnästä maksettiin viljelijälle vuonna 2019 keskimäärin 175 euroa tonnilta, eli hieman edellisvuotta vähemmän.

Rehuteollisuus maatilalta myydyn viljan suurin käyttäjä

Kotimainen teollisuus käytti vuonna 2019 kotimaista ja ulkomaista viljaa yhteensä runsaat 1,3 miljardia kiloa. Rehuteollisuus käytti tästä viljamäärästä vajaa puolet, mikä oli kaksi prosenttia edellistä vuotta vähemmän. Viljalajeittain suurin muutos oli ohran käytössä, joka kasvoi 25 prosenttia. Vehnän ja kauran rehukäyttö vastaavasti väheni.

Elintarviketeollisuudessa erityisesti kaurankäyttö kasvaa

Elintarviketeollisuuden osuus oli kotimaisen ja ulkomaisen viljan käytöstä noin kolmannes. Kokonaismäärässä kasvua edelliseen vuoteen oli neljä prosenttia, mutta viljalajeittain muutokset vaihtelevat. Kuorimattoman kauran jalostus lisääntyi 123 miljoonaan kiloon edellisvuoden 98 miljoonasta kilosta (kasvua n. 26 %). Rukiin elintarvikekäyttö oli 85 miljoonaa kiloa, mikä on hieman edellisvuotta vähemmän. Eniten käytettiin vehnää, 225 miljoonaa kiloa, mikä on edellisvuoden tasolla.

Kaupallinen viljavarasto pienin vuosikymmeneen

Vuoden 2019 lopussa teollisuuden ja kaupan varastoissa oli noin 500 miljoonaa kiloa kotimaista ja ulkomaista viljaa. Määrä on neljänneksen pienempi kuin vuotta aiemmin ja pienin loppuvuoden varastomäärä viimeisen 12 vuoden aikana.

Rukiin varastot olivat suurimmat vuosikymmeneen; 88 miljoonaa kiloa, mikä kattaa lähes elintarviketeollisuutemme vuosikäytön. Määrällisesti eniten varastoissa oli kauraa, 185 miljoonaa kiloa, toiseksi eniten ohraa, 136 miljoonaa kiloa. Sekä kauran että ohran varastot olivat neljänneksen pienemmät kuin vuotta aiemmin. Vehnän varastot olivat pienimmät vuosikymmeneen, 89 miljoonaa kiloa, vähennystä 50 miljoonaa kiloa.

 

Viljan tuottajahintojen kehitys 2009-2019 (Kuva: Luke)

 

Lähde: Luke (Luonnonvarakeskus)

 

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä