Olet täällä

Tule mukaan edistämään suomalaisen rukiin matkaa pellolta pöytään

Tule mukaan edistämään suomalaisen rukiin matkaa pellolta pöytään 

Pro Ruis ry on perustettu vuonna 2011 tiivistämään suomalaisen ruisketjun yhteistyötä ja arvostusta. Toiminnan tavoitteena on parantaa rukiin viljelyn edellytyksiä ja lisätä rukiin suosiota niin viljelijöiden kuin kuluttajienkin keskuudessa kasvijalostuksen, viljelyneuvonnan ja -sopimustoiminnan sekä tutkimuksen ja koulutuksen kautta. Viestimme kuluttajille ruisketjun ainutlaatuisuudesta Suomessa, rukiin ja ruisleivän terveellisyydestä ja herkullisuudesta sekä sen kuulumisesta suomalaiseen ruokakulttuuriin.

Yhdeksän toimintavuoden aikana olemme onnistuneet lisäämään viljelijöiden kiinnostusta rukiin viljelyä kohtaan. Tuotannon kasvulla on voitu vastata kuluttajien toiveiden mukaisten ruistuotteiden kysyntään ja useampana vuonna olemme olleet Suomessa omavaraisia rukiin osalta. Kun rukiin tuonti vielä vuonna 2012 oli yli 50 miljoona kiloa, oli se vuonna 2019 vähentynyt kymmenesosaan tästä eli noin 5 miljoonaan kiloon.

Liity jäseneksi

Jos haluat liittyä tukemaan suomalaisen rukiin matkaa pellolta pöytään, voit liittyä Pro Rukiin jäseneksi. Henkilöjäsenten jäsenmaksu on 30 € / vuosi. Vuoden 2020 tapahtumia ovat mm. Ruisleipäpäivä ja ruispelloilla järjestettävät Pellonpiennarpäivät. 

Yhdistykseen toimintaan mukaan voi liittyä Pro Ruis yhdistyksen nettisivuilta löytyvällä lomakkeella http://www.proruis.fi/liity-jaseneksi/  tai sähköpostitse info@proruis.fi. 

Tietoa Pro Ruis -yhdistyksestä 

Pro Ruis -yhdistyksen jäsenistö koostuu koko ruisketjusta eli viljelijöistä, viljelyn ja kasvijalostuksen asiantuntijayrityksistä, myllyistä sekä ruista raaka-aineena käyttävistä elintarvikealan yrityksistä. Toiminta rahoitetaan jäsenmaksuilla. Yhdistyksellä on 13 yritysjäsentä* sekä noin 100 kuluttaja- ja viljelijäjäsentä. Pro Rukiilla on vahva asiantuntemus viljan käytöstä elintarviketeollisuudessa, myllytoiminnasta ja viljelystä.  

Toimintaa ohjaa yhdistyksen hallitus, jossa on kahdeksan jäsentä ja puheenjohtaja. Puheenjohtajana vuonna 2020 toimii Minna Oravuo (Raisio) ja hallituksen jäseninä Ulla Kommeri (Boreal Kasvinjalostus), Tero Hirvi (Fazer Mylly), Pirkko Suomela (Vaasan), Anniina Niemistö (Fazer Leipomot), Petri Toivanen (kuluttajaedustaja), Kalle Sipilä (viljelijäedustaja), Lasse Matikainen (viljelyasiantuntija) sekä Markus Hellström (Fazer Leipomot).

* Yritysjäsenet ovat Boreal Kasvinjalostus, KWS Scandinavia, Hankkija, Viljelijän Avena Berner, Siemenliike Tilasiemen, Kauppamyllyjen yhdistys, Fazer Mylly, Raisio, Vaasan, Fazer Leipomo, Laihian Mallas, Huoltovarmuuskeskus sekä Kyrö Distillery.

 

Lisätietoja: 

Minna Oravuo
Hallituksen puheenjohtaja, Pro Ruis ry
puh. 044 371 2718
email: minna.oravuo@raisio.com

Terhi Virtanen
projektikoordinaattori, Pro Ruis ry
puh. 040 501 6279
email: terhi.virtanen@leipatiedotus.fi

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä