Olet täällä

Riskinhallintaa - vihreitä jyviä vai hometoksiineja?

Vihreiden jyvien vastaanottoraja on 4%

Jälkiversojen vihreät jyvät aiheuttavat hankaluuksia puintien suunnittelussa ja pohdintaa viljan laadun arvioinnissa. Pohdintaa ei tarvita, vaan kannattaa lähettää esinäyte meille analysoitavaksi, niin laatu selviää. Sekalaisten kasvustojen valmistumisen odottaminen saattaa lisätä hometoksiiniriskiä. Vihreät jyvät on kuitenkin pienempi ongelma, kuin korkeat hometoksiinipitoisuudet. 

Vihreä jyvä on hukkaa – vihreä ydin on ongelma 

Kaikki kauran jyvät kuoritaan Nokian myllyssä. Kuorituista jyvistä tehdään hiutaletta. Vihreän harmaa hiutale aamupuurolautasella ei ole mukava juttu. Siksi elintarvikekäyttöön menevien jyvien ytimen väri täytyy olla vaalea ja kaunis. Onneksi vihreä kuori ei useimmiten tarkoita vihreää ydintä. Myllyn laboratoriossa esinäytteiden ja vastaanottonäytteiden vihreitä jyviä kuoritaan ja todetaan ytimen väri. Analyysitulos annetaan tästä eteenpäin sekä vihreiden jyvien (kuorimaton jyvä) ja jyvien ytimen värin (kuorittu) perusteella. Rajat selviävät taulukosta kuvasta.


Puimurin ja kuivurin säädöt kohdalleen

Vihreiden jyvien lisäksi myös pikkujyviä on kaurassa vaihtelevasti. Puidessa puimurin säädöt tulisi asettaa siten, että mahdollisimman suuri osa näistä käyttökelvottomista jyvistä jäisi peltoon. Kuivauksessa ja kuivurin käyttökapasiteetin maksimoinnissa aika on usein kriittinen tekijä. Siitä huolimatta kannattaa kauraa käyttää kuivurissa mieluimmin hiukan pitempään, että tässäkin vaiheessa vielä kuivuessaan keventyneet jyvät saadaan varastoitavasta sadosta pois.

Lue lisää

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä