Lähde mukaan selvittämään oman kauran viljelysi hiilijalanjälki

Kutsumme mukaan kaikki Raision kauran sopimusviljelijät selvittämään oman viljelyn hiilijalanjälki ja samalla mahdollistamaan Raision käyttämän kauran hiilijalanjäljen laskemisen.

Raisiolla on tehty systemaattista vastuullisuustyötä jo noin 20 vuoden ajan ja ensimmäinen Raision yritysvastuuraportti julkaistiin 2004. Tämän pitkään tehdyn työn arvo nousee entistä tärkeämpään asemaan, kun uudet, yrityksiä velvoittavat kestävyysvaatimukset astuvat voimaan parin vuoden kuluttua. Uusien vaatimusten mukaan yritysten on muun muassa pystyttävä osoittamaan valmistamiensa tuotteiden hiilijalanjälki koko arvoketjusta eli elintarvikkeiden kyseessä ollen pellolta kuluttajan ruokapöytään saakka. Nämä vaatimukset ulottuvat yrityksistä koko arvoketjuun: ilman arvoketjun eri osista saatavaa tietoa näitä laskelmia ei pysty tekemään. Samalla vaatimukset ulottuvat myös ketjun toimittajiin: tarvittavia tietoja aletaan kysellä kaikilta raaka-aineiden tuottajilta.

Siksi me Raisiolla olemme aloittaneet hankkeen, jonka tarkoitus on saada todellista tietoa juuri sen kauran viljelystä, jota meillä käytetään. Hanke on ainutlaatuinen viljasektorilla ja meistä on upeata kutsua viljelijät mukaan hankkeeseen!

Miksi kauran viljelijän kannattaa lähteä hankkeeseen mukaan?

Viljelijät saavat hankkeesta omaa tilaansa koskevaa tietoa, mikä auttaa sinua tulevaisuudessa: raaka-aineen tuottajana sinulta kysytään hiilijalanjälkeen liittyvää tietoa mitä suurimmalla todennäköisyydellä viimeistään parin vuoden kuluttua, ehkä jo aiemmin. Lähtemällä mukaan saat tietoa omasta viljelystäsi, mutta myös vertailutietoa muihin viljelijöihin verrattuna. Järjestämme palautetilaisuuden, joissa käydään läpi tuloksia ja myös tietoa ja keinoja, miten kauran viljelyn hiilijalanjälkeen voi vaikuttaa. Osallistuminen viljelijälle on maksutonta.

Mitä tietoja viljelystä tarvitaan?

Hiilijalanjälkilaskelmaa varten tarvitsemme ensisijaisesti tietoja kasvukauden 2023 kauran viljelyn toimenpiteistä. Lähes kaikki kerättävät tiedot löytyvät lohkokorteilta: lannoituspanokset, kasvinsuojeluaineiden käyttö, satotaso ja maaperätiedot. Lisäksi tarvitaan kasvikohtainen tieto polttoaineen kulutuksesta.

Yhteistyökumppanina Envitecpolis Oy

Viljelytietojen keräämiseen ja laskelmien laatimiseen olemme valinneet kumppaniksi Envitecpolisin. Envitecpolis tarjoaa viljelijöille EnvitecVision-alustan, jonne viljelyn tiedot syötetään. Envitecpolis tarkistaa tiedot ja laskee kauran tuotannolle viljelijäkohtaisen hiilijalanjäljen. Sen perusteella Envitecpolis laskee Raision käyttämän kauran tuotannon hiilijalanjäljen ja toimittaa sen meille Raisioon. Sitä lukua me sitten käytämme laskiessamme käyttämämme kauran ja siitä valmistettujen tuotteiden hiilijalanjälkeä.
Envitecpolis Oy 15-vuotias suomalainen yritys, joka tarjoaa maatiloille ja elintarvikeyrityksille laskettua tietoa ja asiantuntijapalveluita toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen. Yrityksen osaamisalueita ovat energia, talous ja ympäristö. Yritys auttaa maatiloja esimerkiksi aurinko- ja biokaasuinvestointien kannattavuuden arvioinnissa, investoinnin toteutuksessa ja luvituksissa, tekee talouslaskentaa ja erilaisia ympäristölaskentoja sekä auttaa ympäristölupien hakemisessa.

Kiinnostuitko?

Ottamalla yhteyttä Raision viljanostajiin saat lisätietoja ja pääset mukaan hankkeeseen.

Lue lisää hankkeesta

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja