Olet täällä

Mikkelissä intoa herneen viljelyyn

Ranch Herttuaisen emolehmätilalla Mikkelissä on viljelty hernettä kuuden vuoden ajan. Astronaute löytyi tilan viljelykiertoon neljä vuotta sitten. ”Astronaute on satoisa ja sen korjuu on tilalla tähän mennessä kokeilluista hernelajikkeista helpointa”, viljelijä Petri Herttuainen kertoo.

Tilan pelloista noin sata hehtaaria on nurmella ja lisäksi seosviljaa sekä kauraa on kumpaakin 16 hehtaaria. Hernettä viljeltiin kesällä 2020 noin kymmenen hehtaarin alalla. Tilalla aiemmin viljelyistä Jermusta ja Rocketista siirryttiin Astronauteen ja sen ominaisuudet ovat vakuuttaneet. ”Astronaute vaikuttaa tuleentuvan tasaisemmin ja pienisiemenisenä lajikkeena sen kuivaus on vihreäsiemenisiä lajikkeita helpompaa.” Siemen hankittiin Tilasiemen-pakkaamo Pelto-Paturi Oy:stä Turengista.

”Minulla on herneenviljelyä kohtaan hirveä kiinnostus”, Petri Herttuainen kertoo. ”Herne on tuottava kasvi panoksiin nähden ja siitä saa hyvän hinnan. Herne on hyvä kasvi viljelykierrossa ja typensitojakasvina sillä on erinomainen esikasviarvo.”

Vanhaan nurmeen kylväminen helpottaa korjuuta

Herttuaisen tilalla herne kylvetään aina suorakylvökoneella vanhaan nurmeen ilman muokkausta. ”Menetelmä on ollut herneellä hyvä. Vanhaan, tasaiseen nurmeen kylvettynä ei tarvitse huolehtia kivistä, joita hieta-moreenimaissa muuten riittäisi”, viljelijä kertoo. ”Meillä ei käytetä korrenvahvistajaa. Olenkin sanonut, että jos kasvusto kaatuu, niin se kaatuu. Herne puidaan sitten vain matalammalta.”

Viime keväänä Astronaute päästiin kylvämään toukokuun ensimmäisinä päivinä. ”Pyrimme aina kylvämään aikaisin, mieluummin melkeinpä kylmään maahan.” Herne lähtee suorakylvössä hitaasti alkuun, mutta orastuu yleensä hyvin. ”Tänä kesänä kasvustoihin jäi aukkopaikkoja eivätkä kasvustot kehittyneet yhtä hyvin kuin esimerkiksi vuosi sitten. Kasvukauden olosuhteilla oli tähän osuutensa”, Herttuainen toteaa. ”Rikkakasvitorjunnassa ei onnistuttu ihan nappiin, johtuiko sitten kuumuudesta vai uudesta aineyhdistelmästä”, viljelijä pohtii.

Herneessä on ideaa sekä taloudellisesti että viljelykierron kannalta

Herneen viljelyyn Ranch Herttuaisen tilalla kannustaa myös parempi valkuaisomavaraisuus tilan eläinten ruokinnassa.  Tilan vasikoille myllytetään loppukasvatukseen rehuseosta, jossa on puolet hernettä ja puolet ohrakauraseosta. Rehunkäyttöä puoltaa herneen korkea energia- ja valkuaissisältö. ”Rehu maistuu ja kasvuun on saatu hyviä tuloksia. Tämäkin kannustaa herneen viljelyn jatkamiseen.” Osa herneestä on aiempina vuosina myyty A-Rehulle.

Jälkiversonta oli ongelmana myös herneellä ja Astronautesta tuli hieman aiempia vuosia pienempi sato. Syyskuun alussa, kun suurin osa herneestä oli jo puitu, oli hernekasvustoissa täysin valmistuneita palkoja, tuoreempia vihreitä palkoja sekä kukkivaa kasvustoa. ”Tänä vuonna viljelyyn panostettiin myös PK-lannoitteella, mutta nyt sillä ei saatu toivottua tulosta.” Noin 4 000 kilon keskisadoilla ei voi kuitenkaan olla tyytymätön ja Herttuainen pitää selvänä, että herne säilyy tilan viljelykierrossa. ”Herneala on pikkuhiljaa noussut muutamasta hehtaarista kymmeneen hehtaariin ja edelleen sitä on tarkoitus lisätä.”

>>> Lisätietoja Astronautesta Tilasiemen.fi

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä