Olet täällä

Uuden kuukausiennusteen mukaan sää viilenee ensi viikolla, mutta vain lyhytaikaisesti

Euroopan keskuksen (ECMWF) uudessa kuukausiennusteessa näkyy merkkejä siitä, että hellekupoli palaa Suomen ylle lyhytkestoisen viilenemisen jälkeen. Heinäkuun loppupuoliskolta pitkälle elokuulle saakka lämpötilaennusteessa näkyy pelkkää punaista Suomen yllä, eli tavanomaista lämpimämpi sää näyttää jämähtävän päällemme uudemman kerran.

"Tämä on ihan hullua", totesi Forecan meteorologi Markus Mäntykannas nähdessään ennustetut lämpötilapoikkeamat loppukesälle ensimmäistä kertaa. "En muista aiemmin nähneeni yhtä sitkeää ja pitkäkestoista lämpöputkea, joka alkoi jo kesäkuussa ja jatkuu ennusteessa pitkälle loppukesään saakka." 

Tyypillinen suomalainen kesäsää loistaa poissaolollaan tänä vuonna. Täytyy toki muistaa, että pitkän aikavälin sääennusteisiin liittyy epävarmuuksia ja niihin tulisikin aina suhtautua tietyllä varauksella. Tyypillisesti kuukausiennusteen epävarmuus kasvaa toisen ennusteviikon jälkeen.

19. heinäkuuta alkava viikko: Tilapäisesti viileämpää

Pohjois-Euroopan säätilassa tapahtuu merkittävä käänne viikonvaihteen jälkeen. Sunnuntaina kylmä säärintama pyyhkäisee Suomen yli kuurosateineen ja ukkosineen, ja tämän jälkeen helleputki katkeaa alkuviikolla.

Kuukausiennusteen mukaan 19. heinäkuuta alkava viikko on maan keski- ja pohjoisosassa 1–3 astetta tavanomaista kylmempi, pohjoisimmassa Lapissa poikkeama on 3–6 astetta. Etelä-Suomessa lämpötilapoikkeamaa ei näy suuntaan eikä toiseen.

Viikon viileimmät päivät näyttävät osuvan tiistaille ja keskiviikolle, jolloin suuressa osassa maata lämpötila jää alle 20 asteen. Loppuviikkoa kohden uuden helleaallon todennäköisyys jälleen kasvaa.

Ensi viikon sateet ovat hajanaisia, eikä kuivuuteen ole tiedossa suurempaa helpotusta. Kuukausiennusteen mukaan tuleva viikko on Suomessa selvästi tavanomaista kuivempi.

26. heinäkuuta alkava viikko: Kostea helleaalto mahdollinen

26. heinäkuuta alkavalla viikolla Pohjois-Euroopan ilmanpaineasetelmassa tapahtuu kuukausiennusteen mukaan muutos: korkeapaine vahvistuu Suomen itäpuolelle ja tavanomaista matalamman ilmanpaineen alue on maamme länsipuolella. Tämä sääasetelma voi tuoda kosteaa, ukkosherkkää hellesäätä Suomeen. 26. heinäkuuta alkava viikko on ennusteen mukaan valtaosassa maata 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpi.

Sademäärä palautuu lähemmäs tavanomaista, joten kuivuuteen voi olla tiedossa hiljalleen helpotusta.

2. elokuuta alkava viikko: Kosteaa ja lämmintä

Kuukausiennuste tuo tavanomaista matalamman ilmanpaineen alueen Suomen ylle elokuun ensimmäisellä viikolla. Sademäärä näyttää palautuvan suuressa osassa maata lähelle tilastollista keskiarvoa, lännessä sataisi paikoin normaalia enemmän.

Lämpötilassa näkyy yhä poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan ja poikkeama on suurin maan itäosassa. Kuukausiennusteen mukaan elokuun alku olisi kostea ja lämmin, kenties ukkosherkkä, ja helteet voivat yhä jatkua osassa maata.

9.–22. elokuuta: Lämpö kietoutuu Suomen ympärille, helteet voivat yhä jatkua

Viiden viikon päähän yltävässä pidennetyssä kuukausiennusteessa hyvin lämmin sää näyttää kietoutuvan Suomen ympärille pitkälle elokuulle saakka. Suuressa osassa Suomea sekä 9. että 16. elokuuta alkavat viikot ovat pitkäaikaisia keskiarvoja lämpimämpiä. Hellepäivät ovat yhä mahdollisia.

Ennusteen epävarmuus kuitenkin kasvaa erityisesti ilmanpaineen ja sateisuuden osalta, joten muutokset ovat mahdollisia.

Jos kuukausiennusteen näkemys tulevien viikkojen lämpötilapoikkeamista toteutuu, tästä kesästä voi muodostua mittaushistoriamme kuumin.

 

Lähde: Foreca

Kommentit

Anonymous

Ei ole satanut viikkoihin. Melkoinen katastrofi on kehkeytymässä, jos ei edelleenkään sada.

Samankaltaista sisältöä