Yksi ruiskutuskerta, täysi hyöty

Revytrex-tautitorjunta voidaan ohralla yhdistää rikkatorjuntaan, ja ainakin salolaisella tilalla saatiin samansuuruinen sato kuin normaalia lippulehtiruiskutusta käyttäen toisella valmisteella.

Kylä-Isotalon tilalla kokeiltiin yhdistää Revytrex®-kasvitautitorjunta myöhäistettyyn rikkakasviruiskutukseen ohralla. Koelohkoilta saatiin samansuuruisia satoja kuin lohkoilta, joilla tehtiin normaali lippulehtiruiskutus toisella valmisteella.

Puhtaita ohrakasvustoja Kylä-Isotalon tilalla. Tilalla käytettiin BASF:n Revytrex-tautiainetta 250 hehtaarilla viime kesänä.

Viime kesän kuivuus oli haastava kevätviljoille, myös Salon kupeessa sijaitsevilla Kylä-Isotalon pelloilla. Tilan kevätviljasadon taso vaihteli 2900–5400 kg/ha.

Yhdistettyä Revytrex-tautiaineen ja rikkakasviaineen ruiskutusta kokeiltiin kahdella mallasohralohkolla. Lajikkeena oli RGT Planet. Lohkojen koot olivat 11 ja 21 hehtaaria, kylvöt tehtiin 27.5. ja 1.6.2021.

”Ruiskutus tehtiin pensomisen loppuvaiheessa – korrenkasvun alussa, vähän myöhäistettynä, riippuen hieman milloin ehdimme lohkolle”, isäntä Mika Äijälä kertoo.

Tankkiseoksessa ruiskutettiin Revytrexin (0,75 l/ha) lisäksi rikka-aine, kiinnite ja lehtilannoite sekä korrensääde ja biostimulantteja tarpeen mukaan.

Kokeilulohkot pysyivät puhtaina ja niiden satotasot olivat 3700 kg/ha ja 5200 kg/ha. Yhdistetyllä tauti- ja rikkakasviruiskutuksella saavutettiin siis samansuuruisia satoja kuin kahdella erillisellä ruiskutuksella. Viljelijälle ruiskutusten yhdistämien merkitsee useamman kymmenen euron säästön hehtaaria kohden, kun lasketaan konekustannuket ja työaika.

Liikkuvat tehoaineet

BASF Oy:n Suomen myyntipäällikkö Hanna Mäkisen mukaan Kylä-Isotalon tilalla kokeiltu yhden ruiskutuksen taktiikka ei ole ratkaisu kaikille, mutta voi sopia esimerkiksi silloin, kun tilalla on paljon hehtaareja, aikaa vievää eläintuotantoa, tai kun ei haluta talloa kasvustoa puomiston ollessa pieni, mutta halutaan silti maksimoida satotaso ja taloudellinen tulos.

”Jos rikkakasvitorjunnan yhteydessä tehdään tautisuojaus, kasvitautiaineen annoksen on oltava tarpeeksi suuri, jotta saavutetaan pitkä tehoaika. Tautitorjunnassa pieniä annoksia jotka annetaan usein tulisi yleisesti välttää kasvaneen resistenssiriskin takia.”

Revytrex sopii liikkuvien tehoaineidensa Revysolin® ja Xemiumin® takia hyvin yhdistettäväksi myöhäistetyn rikkakasvitorjunnan kanssa.

”SDHI-tyyppinen Xemium on poikkeuksellisen hyvin liikkuva. Kun kasvi kehittyy, Xemium siirtyy kasvin myöhemmin kehittyviin osiin antaen näin pitkäaikaisen tehon kasvitauteja vastaan koko kasville”, Hanna Mäkinen toteaa.

Lisää Kylä-Isotalon tilasta farmit.netistä ja Revytrexistä BASF:n nettisivuilta.

Revytrexiä myy Viljelijän Avena Berner.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja