Tutustu Mikko Mäki-Latvalaan: Follow a farmer -kampanjan viljelijään

Kampanjan pohjoisin viljelijä Mikko Mäki-Latvala viljelee maatalousyhtymänsä tilaa Ilmajoella.

Remote video URL

BASF:n Follow a farmer -kampanja seuraa tulevana kasvukautena seitsemää viljelijää Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta. Kampanjassa viljelijät jakavat ideoitaan ja kertovat millaisia onnistumisia ja haasteita maatiloilla kohdataan.

Kampanjan pohjoisin viljelijä Mikko Mäki-Latvala viljelee maatalousyhtymänsä tilaa Etelä-Pohjanmaalla Ilmajoella. Päätuotantosuunnan sikatalouden lisäksi tilalla panostetaan peltoviljelyyn. Vuotuisesta miljoonan kilon sadosta myydään noin puolet. Päätuotantokasvin ohran lisäksi tilalla viljellään kauraa, ruista, öljykasveja, rehuhernettä ja syysruisvehnää. Mikon tila on voittanut myös Ruismestari 2015 -kilpailun, joten osaamista ja kokemusta löytyy. Maalajit vaihtelevat, mutta suurin osa on hienoa hietaa ja yleisestikin runsasmultaisia.

Viljelytekniikan osalta Mikko pitää jokaisen mahdollisuuden avoinna ja muokkaa aina tarpeen mukaan. Tuottavuutta pyritään nostamaan ottamalla pellon potentiaalista kaikki irti tähdäten mahdollisimman suureen satoon.

Tilatason testit ja kokeilut innostavat viljelijää

Asioiden vertailu ja erilaiset kokeilut ja testit tuovat Mikon mukaan lisää kiinnostavuutta viljelyyn. Vuosittain lähes jokaisella pellolla on nollaruutu tai jokin muu tilatason koe menossa, jotta tehtyjen toimenpiteiden vaikutukset olisi mahdollista nähdä ja sitä kautta kehittää tilan toimintaa. ”Niin kauan kun peiliin katsomalla löytyy jotain parannettavaa, on viljely hirvittävän mukavaa hommaa”, summaa Mikko ajatuksiaan.

Tulevana kasvukautena suunnitelmissa on käyttää BASF:in Priaxor-, Juventus- ja Curbatur-kasvinsuojeluaineita, Terpal- ja Medax Max -kasvunsääteitä ja Dash-kiinnitettä. Rikkatorjuntaan Clearfield-öljykasvilajikkeilla käytössä on Cleravo ja Clentiga.

Kesän kiivas kasvurytmi tuo lisähaasteita viljelyyn pohjanmaan eloperäisillä mailla. Lisäversot jäävät pääverson kasvuvauhdista, jolloin kasvunsääteitä käytetään aktiivisesti - toki lakoriskikin on huomioitava.

Mikko kertoo näkevänsä Follow a Farmer -kampanjan mielenkiintoisena haasteena. ”On mielenkiintoista päästä seuraamaan muita viljelijöitä Suomesta ja naapurimaista minkälaisia ajatuksia keneltäkin löytyy eri vuodenaikoina.”

Lisää tietoa Follow a Farmer -kampanjasta löydät BASF:n nettisivuilta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja