Kuivuus vaivaa kasvustoja – Satonäkymät vain välttävät

Helteet ovat kurittaneet pahoin kasvustoja lähes koko Suomessa. Tälle viikolle luvatut sateet tulevat valitettavasti myöhässä monille pelloille, ja ovat monin paikoin kuuroluonteisia. Jos heinäkuu alkaa sateisena ja saadaan suuria sademääriä, on vaarana jälkiversonta, joka nähtiin kaksi vuotta sitten. Runsaat sateet tuovat myös kasvitauteja, jotka heikentävät jo nyt heikossa kantimissa olevaa satoa ja sen laatua.

Aikaisin kylvetyt kevätviljat kasvaneet parhaiten

Viljakasvustot ovat käytännössä kasvaneet kuivissa olosuhteissa ilman merkittäviä sateita koko touko-kesäkuun ajan lähes koko Suomessa. Kuivuuden vuoksi kasvustot ovat jäljessä kehityksessä muutamia päiviä keskimääräisestä koko maassa.

Tällä hetkellä ohra ja kevätvehnä on tullut tai tulossa tähkälle, ja tarvittavat kasvinsuojelutoimet alkavat olla loppusuoralla. Kasvustot ovat lyhyitä ja pääosin harvoja, joten satopotentiaalia on menetetty merkittävästi.

Viljakasvustojen satonäkymät ovat tällä hetkellä vain välttävät, monilla tiloilla on varauduttava jopa katovuoteen. Paikalliset erot ovat jälleen suuria, ja multavilla mailla tilanne on selkeästi parempi. Näyttää jälleen siltä, että parhaiten menestyneet kevätkylvöiset kasvustot on kylvetty heti kelien salliessa huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa.

Kuivuus on verottanut eniten ohraa, jolla satomenetykset näyttävät nyt suurimmilta. Multavilla mailla, kuten turvepelloilla satopotentiaalia on vielä ja toiveissa on saada näiltä lohkoilta kohtalainen sato.

Kevätviljoista heikoimmat kasvustot ovat Varsinais-Suomessa, Kymenlaaksossa ja Etelä-Suomen rannikkoalueilla. Parhaat satonäkymät ovat tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Syysviljat ovat vielä suhteellisen hyvässä kasvussa kuivuudesta huolimatta ja talvesta parhaiten selvinneillä lohkoilla on vielä toiveita tyydyttävästä sadosta.

Herne ja kumina pärjänneet toistaiseksi parhaiten

Herne näyttää kasvavan vielä tällä hetkellä hyvin koko maassa. Se ei ole kärsinyt helteistä ja kuivuudesta niin pahoin kuin toinen tärkeä valkuaiskasvimme, härkäpapu, joka on jäänyt hyvin matalaksi kuivuuden takia. Herne ja härkäpapu molemmat kukkivat tai ovat tulossa pian kukkaan.

Kumina on myös kasvanut vielä hyvin kuivuudesta huolimatta ja kasvustot näyttävät tällä hetkellä kohtalaisilta, paikoin hyviltä. Kuminapellot kukkivat parhaillaan.

Kevätöljykasvit, rypsi ja rapsi ovat parhaillaan tulossa kukkaan, mutta paikoin niiden kukinta jää vaatimattomaksi hellejakson ja kuivuuden takia, mikä heikentää satonäkymiä. Lisäksi rapsikuoriaiset ovat olleet paha riesa ja niiden torjunta on ollut haastavaa.


Lähde: ProAgria (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja