VYRin puintiseuranta alkoi

Vilja-alan yhteistyöryhmän VYR puintiseuranta on jälleen käynnissä. Puintiseuranta toteutetaan ympäri Suomen lähetettävin kyselyin kerran viikossa, 14.8. - 11.9.2023. Ensimmäisen yhteenvedon mukaan puinnit ovat käynnistyneet Etelä-Suomessa, mutta laajempaa puintien käynnistymistä vielä suunnitellaan

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysytään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.

Eteläisimpien alueidenkin puinnit ovat vasta aluillaan, eikä ensimmäisen viikon vastausten perusteella mikään maakunta erotu joukosta, eli jokaisessa maakunnassa on puituna alle 5 %. Ensimmäisen viikon kyselyssä korostuvat vastaukset, joissa kerrotaan puintien vasta alkavan piakkoin.

Maanantaina 14.8. saatujen vastausten perusteella puinteja on tehty pääosin syysviljoille ja herneelle, muilla viljelykasveilla puinnit ovat käynnistymässä lähiviikkoina. Etelä-Suomessa myös ruista ja kuminaa on puitu pienessä määrin.

Laatunäkökulmasta tiedot vaihtelevat paikoittain, syysviljojen tilannetta kuvataan hyväksi, kevätviljojen laatua puolestaan heikoksi. Miltei kaikista maakunnista raportoidaan lakoontumisen olevan ongelma, sekä myös tautipaineen kerrotaan heikentäneen kevätviljojen laatua.

Herneen ja härkäpavun tilannetta kehutaan laajalti, öljykasveista rypsin tilanne on kyselyn perusteella heikko. Rypsin itäminen viivästyi ja paikoin pohditaan, ehditäänkö rypsiä puimaan riittävän ajoissa.

Syyskylvöalan ennakoidaan pysyvän pitkälti viime vuoden tasolla. Eteläisemmässä Suomessa syyskylvöjen määrä voi säiden salliessa hieman ylittää viime vuoden. Hintaseuranta on hyvinkin aktiivista, päätöksiä tehdään vakaasti ajantasaisten hintatietojen perusteella.


Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja