Puinnit likimain päätöksessään – ja VYRin puintiseuranta päättyy

Vilja-alan yhteistyöryhmän (VYR) viimeisimmän puintiseurantaraportin (25.9.) mukaan puinnit ovat tältä syksyltä tulossa päätökseen ja myös VYRin puintiseuranta päättyy. Viimeisen kyselyn perusteella vuoroaan odottavat vielä myöhäisimmät viljat ja öljykasvit.

Puintien eteneminen alueittain

Puituna Puituna
25.9.2023 25.9.2023
Uusimaa 95-100 % Pohjanmaa 90-95 %
Varsinais-Suomi 95-100 % Keski-Pohjanmaa 90-95 %
Kymenlaakso 90-95 % Pohjois-Pohjanmaa 90-95 %
Kanta-Häme 95-100 % Etelä-Karjala 90-95 %
Päijät-Häme 95-100 % Pohjois-Karjala 90-95 %
Pirkanmaa 95-100 % Etelä-Savo 90-95 %
Satakunta 90-95 % Pohjois-Savo 90-95 %
Keski-Suomi 90-95 % Kainuu
Etelä-Pohjanmaa 90-95 %
Huom!: Vaihtelu alueiden sisällä voi olla merkittävää.

Puintiaika on päättymässä, eikä laatutappiolta vältytä, joten osa kasvustoista murskataan suoraan peltoon. Muotonsa säilyttäneet kasvustot ovat ilmoitettujen tietojen mukaan tyydyttävässä kunnossa, mutta laonneet ovat jo pitkälti menetetty. Toinen haaste on peltojen kantavuus, joka myös ehkäisee muutoin puintikelpoisin viljan korjuuta.

Laadun puolesta ennakkotiedot eivät ole lupaavat. Viljojen osalta tarkempia laatutietoja odotetaan, jotta kasvukauden ja koko maan tilanne saadaan määritettyä. Hometilanteesta odotetaan vielä kattavampia virallisia tietoja, mutta tätä ennakoiden viljojen tilanne on keskimääräistä heikompi. DON –arvot ovat olleet nousussa ja silmämääräisestikin homeita on havaittu laajalti.

Käyttökelpoisen sadon osuus on vielä kysymysmerkki, mutta selvää on, ettei jokaisesta erästä ole leiväksi, eikä paikoin edes rehuksi. On jokaisen nyt itse harkittava, onko puitavan lohkon laatu riittävää, että puinti kannattaa. Tänä vuonna ei myöskään voi liikaa korostaa ennakkonäytteenoton tärkeyttä, jotta laadultaan puutteellisia viljakuormia ei kuljeteta turhaan, aiheuttaen ylimääräisiä kustannuksia.

Viljan kannattavuus arveluttaa monia, eikä haastavaan syksyyn saada tukien muodossa heti helpotusta, kun maksuaikataulut ovat muuttuneet. On helppo todeta, että monipuolinen viljelykierto voisi tuoda helpotusta tilanteeseen, mutta asiat harvoin ovat näin yksinkertaisia. Selvää on, että haastavia kasvukausia on luvassa myös tulevina vuosina, eikä vuodet ole veljiä keskenään. Jokaisen on syytä pohtia, miten oman tilan toimintaa voisi kehittää, jotta onnistumisen edellytykset ovat olemassa myös haastavina vuosina.


VYRin puintiseuranta seurasi tänäkin vuonna puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutettiin kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysytttiin arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä. VYR:in puintiseurantaa päättyi 26.9.2023.


Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja