Mansikan lannoitus

Mansikka
Mansikka tarvitsee kaikkia ravinteita kasvaakseen ja tuottaakseen hyvän laadukkaan sadon. Oikealla lannoituksella vaikutetaan mansikan kasvuun, sekä sadon määrään että laatuun ja talvehtimiseen. Tiettyjen ravinteiden merkitys mansikalle

Typpi

Mansikka tarvitsee typpeä koko kasvukauden ajan, suurin tarve on raakilevaiheessa. Mansikalla noin puolet kokonaistyppitarpeesta kulkeutuu marjoihin. Mansikalla riittävä typen saanti on edellytys korkealle satomäärälle ja se kasvattaa marjakokoa. Syksyllä satokauden jälkeen mansikka tarvitsee typpeä uusien kukka-aiheiden muodostumiseen.

Typpilannoitus

Fosfori

Fosfori edesauttaa juuriston kasvua niin keväällä kuin myös syksyllä. Fosforia tarvitaan kukkien, kukkavanojen ja siementen kehitykseen ja sitä kautta marjasadon muodostumiseen.

Fosforilannoitus

Kalium

Kalium on tärkeä mansikan vesitaloutta ajatellen, se parantaa nestejännitystä. Kalium lisää marjojen sokerien ja happojen määrää ja sitä kautta vaikuttaa makuun, sekä parantaa marjojen värittymistä. Kalium parantaa mansikan kylmänkestävyyttä.

Kaliumlannoitus

Kalsium

Mansikalla kalsiumin riittävä ja jatkuva saanti on tärkeää, juurten kasvulle, kasvin soluseinien vahvuudelle, marjojen laadulle ja kasvin terveydelle.

Boori

Riittävä boorin määrä on tärkeä siitepölyn laadulle ja pölyttymiselle ja sitä kautta sadon määrälle.

Sinkki

Sinkin puutos aiheuttaa mansikalla merkittävää sadon menetystä, marjakoon pienenemistä, marjojen abortoitumista ja epämuotoisuutta sekä pientä lehtipinta-alaa.

Hivenlannoitus

Perustamislannoitus

Perustamislannoitus korjaa maan ravinnesuhteet kasvin vaatimusten mukaisiksi. Mansikan viljelyssä on erittäin tärkeää että ennen istutusta peruslannoituksen yhteydessä kaikki ravinteet nostetaan vähintään tyydyttävälle tasolle ja huolehditaan että ravinteiden tasapaino maassa on hyvä. Monivuotisilla kasveilla ennen istutusta on helppo korjata ravinnepuutokset kun taas satovuosina korjaaminen on vaikeaa ja yleensä lyhytaikaista.

Perustamisvaiheen lannoitussuositus on fosforin ja kaliumin kohdalta korkeampi "perinteisessä" lannoituksessa kuin jos käytössä on tihkukastelu. Näin varmistetaan ravinteiden riittävyyttä satovuosille.

Vuotuislannoitus

Perustamisvuoden jälkeen lannoituksen perustana voit käyttää viljavuusluokkaa tyydyttävä. Jos maan ravinnetila on ollut voimakkaasti epätasapainossa ennen istutusta, kannattaa maasta tehdä uusi viljavuusanalyysi ensimmäisen kasvukauden jälkeen syksyllä tai seuraavana keväänä ja toteuttaa vuotuislannoitus uuden analyysin mukaisesti.

Rakeisilla lannoitteilla ja lehtilannoituksena

Vuotuislannoituksen suositukset ovat tarkoitettu taimirivien kohdalle tehtäväksi. Jos lannoitus annetaan koko pinta-alalle niin lannoitemäärät on oltava vähintään kaksinkertainen. Vuotuislannoitus on suositeltavaa jakaa erityisesti typen osalta. Kerralla annettava määrä taimireikään on maksimissaan 5 g/taimi jotta vältytään liian korkealta johtokyvyltä. Liian korkea johtokyky polttaa juuret ja siten voi aiheuttaa koko kasvin kuolemisen.

Ensimmäinen lannoitus aikaisin keväällä heti kasvun alettua ja toinen käsittely syytä antaa raakilevaiheessa. Raakilevaiheessa annettuna on huolehdittava että lannoiterakeet liukenevat mahdollisimman nopeasti, esimerkiksi kastelulla.

Lehtilannoitus on tarpeellinen kasvukauden aikana. Iso lehtimassa kasvustossa saattaa estää rakeisten lannoitteiden antamisen, joten lehtilannoituksen avulla ravinteet saadaan suoraan kasvien käyttöön. Lisäksi jos kasvustossa on näkyviä sivu- ja hivenravinteiden puutoksia, niihin saadaan nopeimmin vaikutusta lehtilannoituksella. Jos jonkin hivenravinteen osalta lannoitus on jäänyt vajaaksi perustamisvaiheessa, voi asiaa korjata viljelyvuosina myös lehtilannoitteella. Lehtilannoitteiden vaikutus rajoittuu kyseiseen viljelyvuoteen.

Syyslannoitus kannattaa tehdä heti sadonkorjuun jälkeen Puutarhan PK:lla.

Tihkukastelulannoituksena

Kastelulannoituksen tehokkuus on moninkertainen rakeiseen lannoitukseen verrattuna. Lisäksi oikealla kastelulla ja maan kosteudella saadaan parannettua maan ravinteiden käyttökelpoisuutta kasveille. Tihkukastelun avulla vesi ja ravinteet saadaan annettua kasvien juuristoalueelle oikea aikaisesti. Tällöin lannoitus ja kastelu voidaan antaa tarkasti kasvien tarpeiden mukaan. Sadon määrää ja laatua saadaan nostettua perinteiseen menetelmään verrattuna.

Kastelulannoitussuunnitelman tekeminen vaatii huolellisuutta ja laskentaa. Laske ensin lohkon ravinnetarpeet koko kasvukaudelle suositusten mukaisesti. Suunnittele sen jälkeen lannoituksen jaksotus karkeasti kasvuvaiheittain huomioiden kasvuston ja juuriston koko ja kunto, veden tarve ja haihdunta eri kasvuaikoina sekä eri ravinteiden tarve eri kasvuvaiheissa. Kukinnan ja raakilevaiheen aikaan on hyvä tarkentaa lannoitemääriä kehittyvän satotason mukaan. Satokauden jälkeen syyslannoitus pitää tarkentaa kasvuston kunnon mukaan. Sopivat tuotteet syyslannoitukseen ovat Ferticare PK, ferticare HYDRO ja Ferticare 7-9-32

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja