16.11.23

Kotimaisella kierrätystalouslannoitteella edullinen typpikilo

NS-liuos (ammoniumsulfaatti) on typpeä ja rikkiä sisältävä nitraatiton nestemäinen kierrätyslannoite, joka sopii lietelantaa lannoituksessa hyödyntäville tiloille. NS-liuos väkevöittää lietelannan typpi- ja rikkipitoisuuksia, vähentää rakeisten typpilannoitteiden tarvetta ja tuo huomattavaa säästöä lannoituskustannuksiin. Viljelijän Bernerin myynnissä oleva tuote sopii niin nurmien kuin viljojen lannoitukseen. Toimituksia tehdään sekä Sotkamosta että Kokemäeltä.

Positiivisia asiakaskokemuksia NS-liuoksen käytöstä

Jalasjärvellä Marttilan tilalla käytetään NS-liuosta sian- ja naudanlietteeseen pohjautuvan biokaasurejektiin sekoitettuna typen väkevöittäjänä. Tilalla on useita lietealtaita, joiden avulla NS-liuoksen määrää ja seossuhteita voidaan säätää nurmelle ja viljalle hieman erilaisiksi.

NS-liuoksen suurimpina etuina Kyösti Marttila näkee tuotteen edullisen typpikilohinnan sekä helpon käytettävyyden. NS-liuoksen avulla saadaan myös ”jatkettua” lietettä, jonka riittävyys kaikille tilan hehtaareille on muuten tiukalla. NS-liuosväkevöinnillä lietettä voidaan levittää vähemmän hehtaaria kohden ja näin vältytään tiivistymiltä, kun pellolle ajetaan huomattavasti pienempiä kuutiomääriä. Myös Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Tulevaisuuden ilmastoviisas maataloustuotanto Etelä-Pohjanmaalla eli TIME-hankkeessa tehtyjen kokeiden perusteella satovaste NS-liuoksella on ollut hyvä verrattuna pelkkään mädätteeseen tai rakeisiin lannoitteisiin, joten tuote todella toimii.

Marttilassa NS-liuoksen käyttö ei ole aiheuttanut muutoksia lietteen levityskäytäntöihin; sitä lisätään lietteen sekaan määrällisesti vähän, joten se ei vie ylimääräistä säiliötilaa. Myös levityskustannus on minimaalinen. Sen sijaan hyödyt kasvustoissa olivat selvästi nähtävissä.

- Nurmikasvustossa näkyi selvä ero parhaimmillaan jo viikko levityksen jälkeen. Tuolloin veitsimultaimien kohdat näkyvät tuuheampina, kertoo Marttila.

Hyöty tuntui myöhemmin myös kukkarossa, kun rakeisten lannoitteiden käytössä säästettiin NS-liuoksen käytön avulla – rakeisten lannoitteiden määrä typpisensorin avulla tehdyssä lisälannoituksessa oli selvästi aiempaa pienempi, jopa olematon.

Positiiviset kokemukset kannustavat Marttilan tilalla NS-liuoksen käyttöön myös jatkossa. Kyösti Marttila tuumiikin, että jos hintakilpailukyky säilyy näin hyvänä, niin tuotteen käyttöä jatketaan ilman muuta. Hän toteaa myös, että voi suositella NS-liuosta kaikille viljelijöille, joilla vain on lietettä käytettävissään.

Etelä-Pohjanmaan Jalasjärvellä Mari ja Markku Parkkarin tilalla naudan liete vahvistetaan NS-liuoksella, jotta kasvusto saa tarpeeksi typpeä. Liuoksen lisäysmäärä lietteen sekaan on noin 2 % ja näin lisätypen levitys käy kätevästi lietteen levityksen yhteydessä. NS-liuos on Parkkarin tilalla käytössä niin viljan kuin nurmenkin tuotannossa.

NS-liuos on mahdollistanut sen, että toinen nurmisato voidaan lannoittaa pelkällä lietteellä samalla kun liukoista typpeä saadaan lietteen mukana peltoon huomattavasti enemmän. Nurmet ovat olleet jopa 3. sadon korjuun jälkeen tumman vihreitä. NS-liuoksesta kasvien saaman lisätypen ja sen levityksen onnistumisen merkityksen on nähnyt selvästi kasvustossa.

- Jos joku multainvantaista on ollut tukossa NS-liuoksella vahvistetun lietteen levityksessä, on pellon kasvusto siinä kohtaa paljon heikompi. Pelkkää lietettä käytettäessä mahdollista multaimen tukkeutumista ei kasvustosta jälkeenpäin havainnut, sanoo Parkkari.

Parkkarit ovat saaneet NS-liuoksella edullista typpeä peltoihin ja aikovat jatkaa sen käyttöä myös jatkossa – tulevan kauden tilaus on jo tehty. Parkkarit suosittelevat NS-liuosta kaikille, joilla on lietettä käytettävissä pellon lannoitukseen.


Lue yksityiskohtaisemmat asiakaskokemukset Viljelijän Bernerin kotisivuilta:

Tutustu myös edulliseen rakeiseen lisälannoitusvaihtoehtoon, Viljelijän Bernerin urealannoitteisiin.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja