Kasvitaudit leviävät nyt

Kasvustot ovat olleet kosteina jo hyvin pitkään. Toukokuun lopulta asti voimakkaita sateita on esiintynyt tasaiseen tahtiin. Riski kasvitautien leviämiselle sekä vehnällä että ohralla on suuri.

Pistelaikkua vehnässä.

Ohran verkkolaikku leviää nopeasti kostealla ja lämpimällä säällä. Vehnällä pistelaikkua suosii samanlainen sää. Lämpötilojen edelleen noustessa voi tautien leviäminen olla jopa aggressiivista.

Jos siemen on peittaamatonta, riski aikaiseen infektioon kasvaa entisestään. Tällöin taudinoireita voi näkyä jo viljan ollessa 2-4 -lehtivaiheessa. Peittauksen avulla oraat pysyvät paremmin puhtaana kasvitaudeilta pensomiseen-korrenkasvun alkuun saakka.

Viimeistään korrenkasvun alussa tehty tautiruiskutus on nyt kannattava teko. Jaetun kasvitautiainekäsittelyn taktiikka on nyt järkevää. Ensimmäinen ruiskutus pienemmällä annoksella antaa suojaa 1-3 viikon ajaksi riippuen käytetystä annoksesta ja ainevalinnasta sekä tautipaineen voimakkuudesta.

Esimerkiksi Delaro SC 325-valmiste on laadukas valmiste sisältäen strobia ja laadukasta triatsolia. Kuitenkin myös tällä valmisteella annoksen nostaminen tuo lisätehoa ja pidentää tautisuojaa rikkatorjunnan yhteydessä ruiskutettuna.

Tässä 16.6. otetussa kuvassa näkyy ohran verkkolaikkua mallasohrassa. Ohra on peitattua, mutta maa on muokattu lautasmuokkaimella. Esikasvina on kevätvehnä. Kevytmuokkaus ja viljely vilja-viljan perään nostavat riskiä.

Lippulehtivaiheessa ohralla tai tähkälle tultaessa vehnällä on silti tehtävä päätorjunta esim. Ascra Xpro tai Revytex -valmisteella. Jos siemen on peittaamatonta, viljakierto on ohra-ohra tai vehnä-vehnä sekä maa on kevytmuokattua, antaa suurempi annos hyvin todennäköisesti rahoille vastinetta. Alhainen annos edullista triatsolia antaa suojaa, mutta teho voi jäädä yllättävän lyhyeksi.

Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja