Voiko viljojen tautitorjunta onnistua myös pienellä kompromissilla?

BASF:n uutuustuote Revytrex® tuo joustavuutta toimivaan kasvinsuojeluun. Uudentyyppisenä triatsolina sillä on merkitystä myös resistenssinhallinnassa.

Loimaalainen Eero Räisänen otti BASF:n uuden kasvitautiaineen Revytrexin kokeiluun viime kesänä tutun kasvinsuojeluasiantuntijan suosituksesta.

Revytrex® on käyttövalmis ja laajatehoinen paketti kaikille viljoille kasvitautien torjuntaan. Siinä yhdistyvät kaksi omassa kategoriassaan pisimmän suoja-ajan omaavaa tehoainetta; uuden sukupolven triatsoli Revysol® sekä SDHI-tyyppinen Xemium®.

Punkin tilan noin 200 hehtaarilla viljellään pääsääntöisesti kevät- ja syysviljoja. Räisänen on suosinut suorakylvöä viimeiset viisitoista vuotta ja se on osittain johtanut kasvaneeseen tautipaineeseen. Tilalla onkin totuttu panostamaan kasvinsuojeluun.

Taudit kurissa kovan paineen alla

Viime vuonna kasvukausi ei alkanut Punkin tilalla lupaavasti, sillä kaikki syysviljat olivat tuhoutuneet talven aikana. Tilalla jouduttiin tekemään paljon uusintakylvöjä.

“Kaikki kasvustot näyttivät kesän alussa kuitenkin niin poikkeuksellisen hyviltä, että päätimme ottaa Reytrexin käyttöön koko alalle”, kertoo Räisänen.

Viime kesän kasvuolosuhteet olivat Loimaalla erinomaiset ja kasvutahti oli kiivas. Kasvustojen satopotentiaali oli kova, mutta niin oli myös tautipaine.

Räisänen sai taudit kuitenkin pysymään kurissa.

”Mallasohra oli täysin tautivapaa, vaikka tiedän monella olleen vaikeuksia rehevien kasvustojen kanssa. Osansa oli varmasti onnistuneella tautitorjunnalla, mutta uskon myös Kinto® Plus-peittausaineen auttaneen.”

Pieni kompromissi - hyvä tulos

Räisänen joutui tekemään tautiruiskutuksen ajankohdan suhteen pienen kompromissin, sillä optimaalisin ajankohta kauran ja ohran lippulehtivaiheen käsittelylle olisi ollut keskellä perheen lomareissua.

”Tein ruiskutukset hiukan ennakkoon ennen matkaa, viikon kuluttua olisi ollut jo liian myöhäistä. Vehnät käsiteltiin vasta jälkeenpäin tähkälletulovaiheessa”, Räisänen kertoo.

Revytrexin joustavien käyttömahdollisuuksien ansiosta lopputulos oli kuitenkin onnistunut.

”Tänä vuonna korjattiin poikkeuksellisen kovia satoja”, summaa Räisänen tyytyväisenä ajatuksiaan kasvukaudesta ja kertoo tilanneensa Revytrexiä jo ensi vuodelle varastoon.

Ominaisuuksiltaan sopiva myös aikaiseen käsittelyyn

Revytrex toimii erinomaisesti perinteisessä tautitorjunnan vaiheessa, mutta sen pitkä suoja-aika ja tehokkuus jo alhaisissa lämpötiloissa (+ 5 astetta) mahdollistavat sen käytön myös T1-vaiheen ruiskutuksessa osana myöhäistettyä rikkakasvitorjuntaa.

“Revytrexin käytöstä aikaistetussa vaiheessa on saatu hyviä tuloksia”, kertoo BASF:n Nelli Piekkari.

Revytrex® on BASF:n tuote, jälleenmyyjänä toimii Viljelijän Berner.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja