Olet täällä

PRRS

Porcine reproductive and respiratory syndrome

AIHEUTTAJA: Ns. Lelystad virus, joka on arteriviruksiin kuuluva RNA-virus. Säilyy hyvin viileässä. Muodostaa helposti erilasia kantoja, mikä tekee siitä vaikean vastustettavan. Maailman sikataloudessa suurimmat taudeista johtuvat taloudelliset tappiot aiheuttava virus (Osorio, 2002).

RISKITEKIJÄT: Eläinten osto: tuonti ulkomailta muodostaa suurimman riskin

TAUDIN YLEISYYS: Ei esiinny toistaiseksi Suomessa (eikä Ruotsissa ja Norjassa).

OIREET:Itämisaika: sikojen oston jälkeen 3-37 vrk. Oireet vaihtelevat tiloittain, tartunnan keston aikana ja oireet voivat muuttua. Tavallisimmat oireet aluksi ovat kuumeilu,luomiset, muumiot ja heikot porsaat, myöhemmin hengitystieoireet ovat selvemmät. Lihasikalassa tauti oireilee hengitystieoireilla. Tauti altistaa muille infektioille.

LEVIÄMINEN: Pääasiassa ostoeläinten välityksellä. Sika erittää virusta sierainliman, ulosteen ja virtsan mukana useita viikkoja, myös sperman mukana. Voi levitä myös tuulen ja ihmisen mukana. Myös hyttysten on todettu pystyvän levittämään virusta.

DIAGNOOSI PERUSTUU: Verinäytteet, ruumiinavaus

HOITO: Ei hoitoa.

EHKÄISY: Ostoeläinten huolelliset tutkimukset ja riittävä karanteeni. Jos tauti tulee maahan: Rokotukset, joiden ongelmana heikko teho ja viruksen suuri muuntelu.

 

Samankaltaista sisältöä